понеділок, 13 березня 2017 р.

Карткові шахраї хотіли надурити… черкаських журналістів

В перший робочий день тижня на Черкащині активізувалися карткові шахраї. Містяни масово отримали СМС-повідомлення від нібито “Ощадбанку”. Оскільки декілька таких повідомлень отримали і журналісти “Дзвону” ми вирішили зв`язатися з шахраями, державним “Ощадбанком” та, відповідно, з поліцією, аби зрозуміти та описати зсередини схему обдурювання людей пройдисвітами.
Повідомлення шахраїв від імені “Ощадбанку”
Дивна позиція “Ощадбанку”
Коли ми зв`язались з “Ощадбанком” за номером телефона, вказаним на сайті установи, оператор відразу повідомив, що це шахрайська схема, а з карткою все гаразд. На запитання, що в цій ситуації робити клієнту, банківська працівниця повідомила, що… нічого. На уточнююче питання, чи варто, якщо це шахрайство, звернутися в правоохоронні органи, представниця “Ощадбанку” запевнила, що не варто…
Хоча, здоровий глузд підказує, що працівник державного серйозного банку сам повинен би відразу повідомити службу безпеки установи або поліцію про шахрайство з його клієнтом. Проте, очевидно, “Ощадбанку” до лампочки шахраї, які іменем їхньої фінансової установи “розводять” людей на гроші.
Шахраї
Для чистоти експерименту наступний дзвінок журналісти здійснили за номером телефону з шахрайської СМСки: 0919585775.
На дзвінок відповів чоловічий голос, що представився службою підтримки “Ощадбанку” та почав тараторити про те, що дійсно картка заблокована і її можна розблокувати, якщо “клієнт” повідомить номер платіжної картки та суму коштів на рахунку. Звичайно ж, таку інформацію він не отримав, адже ми послались на відсутність на руках картки і чемно пообіцяли пізніше передзвонити, запопадливо записавши розмову на диктофон.
Поліція
Як виявилось, диспетчер 102 одразу взяв в роботу  повідомлення про шахрайську СМС і оперативно повідомив екіпаж патрульної служби про випадок шахрайства. Через хвилин 25 патрульні прибули в редакцію і без зволікань оформили заяву щодо карткових зловмисників.
Поліціянти зраділи, що шахраями зайнялися журналісти
Як розповідають патрульні, для них подібні виклики не є новиною. Черкасці постійно звертаються з подібними проблемами в поліцію.
– Зазвичай, шахраї розсилають такі СМСки від імені “Приватбанку” та “Ощадбанку”. Схема завжди схожа. Представившись довірливій людині працівником відповідного банку, дізнаються номер картки, потім заходять за цим номером в онлайн-банкінг, просять повідомити “клієнта” пароль, що надійшов в СМС. Далі – просто знімають усі гроші. А коли людині надходить СМС з інформацією про обнулення рахунку, говорять “що так потрібно і гроші нікуди не пропали”.
   Жертвами таких шахраїв стають в більшості немолоді люди, що не дуже розуміються в паролях та онлайн-банкігах…
– Хоча, інколи звертаються в поліцію і тридцятирічні черкасці, – розповідає патрульний.
– Хотів би, аби ви попередили через ваш інформаційний ресурс і про інший вид шахрайства, є номер телефону 109. Сьогодні вже отримали заяву від немолодого чоловіка про цей вид шахрайства. Раніше за таким номером була безкоштовна довідкова служба. А тепер протягом дзвінка в декілька хвилин на цей номер вам ніякої корисної інформації не нададуть, а натомість знімуть більше 100 гривень з рахунку. Ну і звичайно попередьте черкасців про відоме шахрайство, коли вимагають гроші від імені поліції за звільнення начебто дитини чи родича. Якщо до людей звертаються шахраї, то варто одразу телефонувати в поліцію. За шахрайство предбачена кримінальна відповідальність, – попросили журналістів “Дзвону”  поліціянти.
Що робити
Проаналізувавши ситуацію, можемо дати поради:
  1. Не дзвонити за номером в СМС. Навіть з цікавості не дзвонити на невідомі номери, адже номери шахраїв можуть бути платними.
  2. Зв`язатися з банком за номером, що написаний на платіжній картці, офіційному сайті, в договорі з банком і впевнитись, що СМС від шахраїв, а з карткою все гаразд. У більшості серйозних банків телефон підтримки цілодобовий та безкоштовний, починається з 8-800.
  3. Ніколи не повідомляти про баланс, номер картки і пін-код. Краще перестрахуватись і звернутись у відділення банку.
  4. Звернутись в поліцію. Це займе небагато часу і дасть шанс покарати шахрая.
Ігор Сичов
_________________________________________________________________________________________


Немає коментарів:

Дописати коментар