середу, 6 липня 2011 р.

СУБи роблять приватними! Опозиція звинувачує владу в шантажі працівників комунальних підприємств

Назарій ВІВЧАРИК


Про те, що в Черкасах розпочали процедуру штучного доведення до банкрутства комунальних підприємств – СУБів, заявляє Рада опозиційних сил Черкащини. Опозиціонери повідомляють: це робиться за вказівкою міського голови Черкас Сергія Одарича. Водночас міські комунальники підтверджують ініціативу черкаської влади про активне залучення приватних підприємств для надання послуг з утримання будинків. Але наголошують, що СУБи змінюватимуть свій профіль поступово.

Опозиція: «Влада веде СУБи до банкрутства»
– Один із методів безпідставного підвищення тарифів – штучне знищення діючих комунальних підприємств. Протягом останніх десяти днів екс-заступник міського голови Андрій Дзюба провів із працівниками СУБів збори, на яких шляхом погроз та шантажу примушував написати заяву слюсарів-сантехніків та електриків про розрахунок із СУБу та перехід у приватну компанію, – повідомив на прес-конференції член Ради опозиційних сил Черкащини, голова Черкаської міської асоціації органів самоорганізації населення Василь Миколенко. – Екс-заступник мера сказав людям, що, хто не перейде в приватні фірми, буде звільнений будь-якими методами. Така процедура веде до штучного банкрутства комунальних підприємств.
Із метою захисту своїх конституційних прав на працю працівники КП «Соснівський СУБ» створили 25 червня Черкаську міську незалежну профспілку «Комунальник-1».
– Як ви пам'ятаєте, два роки тому в Черкасах проводилися мітинги на захист колишніх РЕУ. Тоді ліквідовувалися сім РЕУ і створювалися три служби утримання будинків. Міська влада нам обіцяла, що це призведе до значної економії коштів і, як наслідок, зниження тарифів. Ми бачимо, що впродовж цих років тарифи на утримання будинків та прибудинкових територій тільки зросли. Апарат управління скорочений не був, матеріальна база колишніх РЕУ передана за безцінь в оренду, – зазначив депутат міськради Володимир Мамалига. – Та ситуація, що складається зараз, призводить до остаточної втрати майна комунальних підприємств. Якщо величину тарифа визначатиме якась управлінська компанія, керівництво якої розміщуватиметься за межами Черкас, то в суди черкащани змушені будуть їздити за місцем реєстрації компанії. А розміщуватись ця компанія може і на іншому континенті.
По коментар із приводу ситуації, що склалася, «Прочерк» звернувся і до самого екс-заступника мера Черкас Андрія Дзюби. Як запевнив Андрій Миколайович, який нині обіймає посаду директора ТОВ «Спецдревцентр», він нікого не примушує звільнятися з СУБів і переходити в приватну компанію.
– Я не примушую людей, я їм пропоную добровільно переходити до мене на роботу. Ми надаємо сантехнічні послуги з тепло- і водопостачання. Зараз працюємо в Придніпровському районі. Почали обслуговувати і Соснівський район. Комерційна структура робить це краще, ніж комунальна, – заявив Андрій Дзюба.

Мерія: «Всюди будуть створені ОСББ»
Як повідомив «Прочерку» директор КП «Соснівська служба утримання будинків» Анатолій Титаренко, він підтримує ініціативу влади про передачу функцій СУБів до 2013 року приватним фірмам. Каже, що приватні фірми працюють ефективніше. Стосовно ж робітників свого СУБу, яких нібито примушують писати заяви на звільнення, запевняє: ніхто за бортом не залишиться.
– Усіх наших 70 працівників підприємство «Спецдревцентр» готове взяти до себе на роботу, – зазначає Анатолій Титаренко. – Інша справа, що, можливо, хтось не захоче йти в приватну компанію, бо там треба буде інтенсивніше працювати.
– На сьогодні вигідніше найняти фірму, щоб вона обслуговувала будинок, – говорить директор департаменту житлово-комунального комплексу міськвиконкому, колишній керівник Соснівського СУБу Олександр Риджанич. – І спеціалізоване підприємство виконуватиме функцію дешевше, ніж СУБ. Тому що в СУБі ви будете утримувати, наприклад, того ж електрика. Але невідомо, наскільки ви його завантажите роботою. Людям не важливо, яка організація виконуватиме послуги, головне, щоб це було вчасно і якісно.
Що ж до питання, чому саме ТОВ «Спецдревцентр» зараз працює в Придніпровському районі і заходить зі своїми послугами в Соснівський район, то Олександр Васильович зазначив, що, очевидно, ця компанія пропонує якісніші послуги, ніж інші: “Але я не надавав поки що цьому значення. Із Соснівським СУБом, де я працював донедавна, ця компанія не співпрацювала. Зараз працюватиму над цим питанням”.

Немає коментарів:

Дописати коментар