понеділок, 8 липня 2013 р.

Для кого реформують медицину?


Сьогодні у сесійній залі Черкаського міськвиконкому відбулись громадські слухіння щодо стану медицини в Черкаській області на тему «Медична реформа: для чиновників чи для людей?». У  запропонованій залі  крім спеки й задухи, як виявилося, навіть запрошеним не вистачало місць.

   До слухань долучилися опозиційні нардепи Ірина Геращенко (УДАР), Микола Томенко (ВО "Батьківщина"), та нардеп-свободівець Святослав Ханенко. Від влади бул присутні начальник Головного управління
охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської ОДА В.Брожик, начальник управління охорони здоров'я Черкаського МВК О. Стадник та інші представники владних структур. Були й представники опозиційних сил та громадськості.
   Прослухавши на початку громадських слухань звіти владців про "пакращу на всіх фронтах", про невпинне зростання досягнень у галузі медицини, з вуст тих, хто відстоював на заході права громадян на лікування, звучало дещо інше, що не співпадало з деклараціями регіональної влади.   
    Велика кількість так званих реорганізацій закінчується, з одного боку, скороченням кількості медичного персоналу, а з іншого мешканці сіл втрачають реальну можливість отримувати гідні медичні послуги. Як приклад, наводилася ситуація, що склалася у двох селах Золотоніського району, де так звана реорганізація двох медичних закладів призвела до скорочення штату на 13 осіб. Фактично, така логіка призводить до того, що лікарні в кінці кінців перетворюються на звичайні ФАПи. Керівництво області на сесії обласної ради звітує, що немає жодного мешканця, який би виступав проти цього. Натомість існують звернення біля 1000 мешканців навколишніх сіл, які категорично проти так званої медичної реформи через те, що відбувається скорочення персоналу, ускладнюється доступ до медичних послуг тощо.

Противники такої горе-реформи бачать вихід із ситуації один – не може відбуватися реорганізація, а фактично – ліквідація закладів охорони здоров’я без згоди територіальної громади (тобто, без відповідних рішень сільських та селищних зборів або громадських слухань у відповідних районах міст).

Народні депутати, зокрема Микола Томенко, висловили сподівання, що Верховна Рада на наступній сесії підтримає  законопроект, який чітко визначає формулу ліквідації, реорганізації чи закриття медичних закладів і де прописано, що це має відбуватися лише за згодою зборів громадян у селі та селищі, а також за відповідними результатами місцевих референдумів у містах.
    Окремо хочеться додати про яскраві виступи опозиціонерів
Леоніда Даценка, Анатолія Бондаренка, Миколи Булатецького. Л.Даценко, зокрема, зупинився на своїй нещодавній поїздці до сіл Золотоніського району, в яких закриваються (чи то по-владному, оптимізуються) лікарні:
 
“Минулого тижня поїхав у села Домантово, Пальміру на Золотоніщину, де закривають лікарні, з нашим колегою з “Батьківщини” Григорієм Федоровичем Ганицьким, колишнім депутатом райради. То до нього ввечері приїжджають (бо вже доповіли, що він із Даценком був), представляються, що від влади і кажуть: “Дєд, шо ти там по селах будоражиш людей? І на яку це ти акцію збираєшся їхать у Черкаси?”. Це нормальна реакція?”, – обурюється координатор опозиційних сил Черкащини Леонід Даценко.
За його словами, в лікарнях у Пальмірі та Домантовому, які місцева влада згідно з планом оптимізації медичних закладів, зібралася реформувать – а по-простому закрить – лікувалося багато людей.

Леонід Даценко на прес-конференції перед громадськими слуханнями.

“Я приїжджаю в ті села, питаю чи люди лежали. Так, 10-20 оіб щодня, на стаціонарі. А де ці люди ділися? Поїхали лікуваться в Черкаси, Київ? Та ні, розібрали по хатах. Бабок, дідів… Ну хто сьогодні повезе ту бабу чи діда на Черкаси, Київ чи навіть Золотоношу?, – задає риторичне питання Даценко. – Нехай поїдуть Віктор Федорович чи Тулуб у ті лікарні й подивляться. Я розумію, що Тулуб не буде туди їхати, а поїде лікуватися в Європу. А в Пальмірі немає сімейного лікаря. І лікарні вже нема”.
При цьому, як розповів Даценко, лікарні у нормальному стані, мали більшість необхідного обладнання, однак його вже вивезли. Скоротили і медпрацівників, дехто з яких, як наприклад у Домантово, стали на облік у Центр зайнятості, хоч влада рапортує, що всі залишились на роботі.
 Такого удару карма владних представників, схоже, витримати не могла, а тому після виступу представника Кам"янки, який розповів про ситуацію із закриттям районної лікарні, залишили захід. Та й чи варто воно того, якщо пан Брожик особисто вихідної неділі відвідав Кам"янку. Хотілося б вірити, що із інспекцією  медичних закладів, проте чомусь його "Тойота" була помічена в селі Телепино Кам"янського району, де пробиралася розбитими дорогами до місцевого ставка. То на риболовлю  приїздив чиновник чи готувався до громадських слухань?
    Наступне враження також важко назвати позитивним. Хотілось би запитати деяких лікарів, які виступали, для чого вони приходили? Щоб похвалити персонально пана Брожика та Стадника? Так могли б це зробити в їхньому особистому кабінеті. І наступного разу не волати про допомогу, коли вчергове замаячить перспектива скорочення, закриття, реорганізації.

        У статті використані матеріали Людмили Коваленко (сайт "Про все"),  Ярослава Нищика (сайт "Кропива") та Варвари Горової (сайт "Дзвін"). 

Немає коментарів:

Дописати коментар