суботу, 27 жовтня 2012 р.

Напередодні виборів.



Хочу розповісти про свої враження від декількох днів до виборів.
   Саме у ці останні 10 днів я супроводжував іноземних спостерігачів по виборчих округах на Черкащині. Це - 7 округів: від Уманщини до Чигиринщини. Ми проїхали сотні кілометрів, відвідали десятки дільниць, декілька окружних комісій. Ми мали і теплі зустрічі, і досить сер"йозно-насторожені. Скажімо, відвідуючи окружну комісію 195 округу, ми мали досить порозумілу розмову, були проінформовані про дійсний стан дільниць округу, про готовність працівників виборчого процесу до початку дня виборів.
    Разом з тим, ми мали декілька дуже неприємних ситуацій на самих дільницях. На одних з них, при ознайомленні зі складом дільниць, ми бачили, що керівництво цих дільниць навіть не проінформоване, від якої партії вони там знаходяться. Приміром, на одній з дільниць Чигиринського району, голова комісії, яка у роздрукованому списку  була позначена, як представниця партії Народно-трудовий союз, нам відповіла, що вона є від Партії регіонів, а на наше запитання, що, мовляв, тут написано, що вона від НТС, відповіла: "Не знаю, чому так записали..."
   До однієї з дільниць у місті Черкаси 195-го округу завітав міжнародний спостерігач з США, запросився до кімнати, де розміщена комісія, його зупинив міліціонер. Спостерігач назвався, показав свої посвідчення, але служитель правопорядку почав перешкоджати йому. Мав недоречні запитання, чому у того є фотоапарат, і загалом, так і не пропустив спостерігача на дільницю.



Все скінчилось тим, що міліціонер, захлопуючи перед спостерігачем двері, почав того фізично випихувати руками, а в результаті дверями поранив тому ногу. Пізніш, коли я, для того, щоб розібратися у цій ситуації, покликав представників "Опори" та КВУ, нас все таки пропустили до цієї кімнати і ми мали змогу поспілкуватися. Той міліціонер пояснив, що, буцімто він мав розпорядження від свого начальства (кого саме, він не відповів) нікого не пускати до кімнати. Мене дивує така відповідь, адже спостерігачам, тим паче міжнародним, не повинно бути перепон на вході до будь-яких виборчих дільниць.
   Загалом, ми усі бачили, що дільниці готові до дня виборів. Ніяких складнощів, незручностей, неготовності ми не побачили. Звичайно, було здивування від того, які саме партії отримали в результаті жеребкування місця для членства в комісіях. Яких тільки новітніх назв партій я особисто не відкрив для себе! Найбільш здивувало мене те, що у самому серці Козацького краю, у селі Медведівка у Холодному Ярі, одним із членів комісії був представник Партії угорців України. Я вже не кажу про якісь там партії анархістів, рускіє союзи, народно-трудові союзи та іже з ними, але таке... Одна із спостерігачів з Канади навіть не стрималась і запитала у голови комісії, чи зможе цей "угорець" працювати у день виборів без перекладача...
    А на одній з дільниць 197 округу (Черкащина) виявилось, що тут відсутній голова комісії. На запитання, де ж він є, заступник відповів - не бачили, не знаємо...
   Ну що ж, завтра - день виборів. Завтра покаже, хто ми і чого ми варті...
 

1 коментар:

  1. Не дивуйтесь. Тимчасова відсутність голови ДВК стала на цих виборах звичайним явищем. Наприклад, в 197 окрузі деякі суб'єкти подання членів ДВК по п'ять разів змінювали голів комісій, зокрема, зробили це за пів дня до початку голосування. Cкладається враження, що хтось виконує команду по зриву виборів на окремо взятих дільницях.

    ВідповістиВидалити