вівторок, 31 травня 2011 р.

Генерал Каплій. Фахова оцінка подій 24 травня.




Каплій порадив Дерновому не виконувати злочинних
наказів, бо рано чи пізно доведеться відповідати,
а Даценко коментував спроби міської влади
повністю заборонити всі акції опозиції
Сутичка, яка сталася 24 травня після мітингу черкаської опозиції, на думку Миколи Каплія, генерала, колишнього начальника обласного УМВС, а нині керівника облвиконкому «Нашої України», повинна була мати зовсім інше продовження.

Микола Васильович Каплій,
Начальник Черкаського УМВС
у 2007-2009 роках
"Міліція повинна була затримати усіх її учасників. Як потерпілу сторону – хлопців, яких збили з ніг і били, так і тих, хто спровокував конфлікт. А що зробили міліціонери насправді? Вони затримали потерпілих і саме на них одягли браслети. А як же зачинщики конфлікту? Правоохоронців було більш, ніж достатньо, щоб затримати і тих. Однак, вони і цього не зробили. Це свідчить про те, що це була запланована акція за участі і зі спонукання міліції," - заявив Каплій на черговій прес-конференції черкаської об'єднаної опозиції у понеділок 30 травня.

"І відеозаписи опозиції, і відеозаписи, які є, в кінці-кінців, у міліції, засвідчують, що міліція діяла неправильно. Я не хочу сказати, що це були непрофесійні дії. Тому що у тих правоохоронців, що були присутні під час сутички – достатній професійний рівень. Значить висновок наступний – була відповідна команда діяти саме так. Той, хто віддавав таку команду, вчиняв злочинну дію, і той хто її виконував, вчиняв також злочинно. Тому прокуратура повинна вжити відповідні заходи", - вважає генерал, - "Я б хотів порадити пану Дерновому (начальнику УМВС України в Черкаській області – Ред.), як колишньому колезі і колишньому другу (на жаль) так не діяти. Бо рано чи пізно за це прийдеться відповідати. Бо слухати вказівки зверху – це одне. А приймати рішення на місці – це інше."

Далі перед журналістами виступив Леонід Даценко.

Перше, що зробив лідер черкаської опозиції – це продемонстрував свої руки і ноги.

„Можете помацати. В мене немає ратиць, немає хвоста і рогів, - пожартував він, а тоді серйозно додав. – Це влада навмисне, щоб відволікати увагу суспільства від провальної соціально-економічної політики і уряду Азарових-Табачників, і місцевої команди Тулуба і „донецьких” взяла на озброєння принцип поділяй і владарюй, натравлюючи одну частину суспільства на іншу, повернулася до тоталітарної практики пошуків „ворогів народу”, на яких збирається перекласти відповідальність за свою бездарність. На Черкащині цими „ворогами народу” хочуть зробити об’єднану опозицію. Це зрозуміло з тих офіційних заяв влади, де опозиції приклеїли ярлики провокаторів, терористів та радикалів. Особливо гострою була реакція влади на потужні спільні акції об’єднаної опозиції 22 травня на Чернечій горі 24 травня у Черкасах”.

На думку Даценка, тепер опозиції треба готуватися до спрямованих проти неї провокацій, до оббріхування у провладних ЗМІ, до спроб розколу, до заборони всіх акцій протесту і залякування лідерів силовими методами.

„Подібне відбувається і в інших областях України, бо створення атмосфери страху – головне завдання влади сьогодні. Треба показати суспільству, що якщо можна ув’язнити Юрія Луценка, затримати Юлію Тимошенко, то з простими черкащанами можна зробити і не таке, тож вони мають сидіти по кутках”, - окреслив тактику і стратегію черкаської влади Даценко.
Він розповів, що услід за Львовом, і у Черкасах є намагання заборонити всі акції опозиції через суд. Спочатку рішенням окружного адмінсуду було заборонено проводити народне віче, що відбулось 24 травня, на Соборній площі. Опозиційні сили подали ще три заявки на Театральну площу, сходи біля облдержадміністрації та майдан перед міськвиконкомом. І згодом, вже після проведення акції, отримали позовні заяви від мерії щодо заборони протестувати і тут.
„Мерія вирішила заборонити нам навіть виставляти у місті намети і роздавати агітпродукцію. Подібне звернення ми зробили ще у кінці квітня на весь травень. І ось, наприкінці травня, міські чиновники згадали і про цю акцію. Виходить, черкаські чиновники разом з міським головою намагаються відмінити в Черкасах Конституцію України, яка гарантує громадянам право на мирні акції протесту. Оце таким європейським шляхом ми йдемо”, - обурився з приводу дій Сергія Одарича Леонід Даценко. І одразу ж наголосив, що черкаську опозицію таким чином нікому не вдасться ані залякати, ані зупинити.
„Сьогодні лідерів опозиції викликають на співбесіди до міліції, а учасників акцій називають радикалами, але ми вважаємо, що у влади ще є шанс виправити ситуацію, тому поки що не закликаємо до якихось жортских форм спротиву. Хоча влада сама радикалізує суспільство своїми діями, як у тому ж Драбові, відібравши у фермера землю, через що він мало не спалив себе перед дверима райдержадміністрації. Ми ставимо Президенту ультиматум: або він змінює на Черкащині команду своїх представників, що запороли виконання його передвиборних обіцянок, або ми будемо виступати за зміну Президента”, - підсумував Даценко.

Немає коментарів:

Дописати коментар