вівторок, 17 травня 2011 р.

Черкаська влада образила визволителів




До 9 травня на вулицях Черкас з"явились сіті-лайти, де розміщено фотопортрети червоноармійців, які відзначились при звільненні міста від нацистів у 1943 році. Я не буду тут обговорювати саму суть святкування незрозуміло чого. Адже переможені понад півстоліття скромно-іронічно посміхаються у нашу сторону. А цивілізований світ 8 травня (так, саме 8-го!) відзначає День пам"яті та примирення. Та нашим правителям-дикунам, здається, до цивілізації ще далеченько. Знадобиться час, аби позлазити з мєрцаловської пальми.
Та я про інше. На тих сіті-лайтах, де зображені бійці, що проявили героїзм при вигнанні німців з нашого міста, зроблено підписи "Захисник Черкас". Ось тут і проявилась неповага та глумління авторів над пам"яттю героїв.
Історія ІІ світової війни говорить, що у серпні 1941 року Черкаси захопили війська у складі однієї піхотної дивізії СС, румунських та італійських батальонів, батальйону мотоциклістів та танкового підрозділу. Ось як описує здачу міста Черкаси довідник з історії ІІ світової війни: "Організовано і цілком таємно, за умовним знаком «Блискавка», всі військові з'єднання і підрозділи 38-ї армії на світанку 22 серпня залишили Черкаси, знищивши за собою всі 3 мости (залізничний, дерев'яний та наплавний) через Дніпро". Тобто, практично без оборони й захисту.
Інша справа, що через два з половиною роки, наступаючи на Захід, місто було звільнене від німців. І якраз тоді, при звільненні Черкас, особливо відзначились саме ті люди, яких зображено на сіті-лайтах.
Тож гадаю я, що між поняттями "захисник" і "визволитель" є вагома і якісна різниця. А надто, якщо за історичним фактом захисників і не було... Ось тому й приходжу до висновку: образила черкаська влада визволителів, зарахувавши їх до неіснуючих захисників.
Висновок наступний: представники Черкаської міської влади на чолі з міським головою С.Одаричем були не щирими у своїх месіджах до громади, до ветеранів ІІ світової. Адже не помітити таких ляпів, не задуматись над тим, що написано на стендах шани, не придати цьому уваги, значить - бути нещирими лицемірами по відношенню до ветеранів, до пам"яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар