середу, 27 вересня 2017 р.

Кухарчук пропонує відключити всі держустанови Черкас від світла


“Черкасиобленерго” заборгувало немаленьку суму “Енергоринку”, через що комісія по врегулюванню відносин між підприємствами – комісія НКРЕКП – змінила так званий нульовий алгоритм. Тобто тепер всі кошти, які надходять до підприємства, списуються під нуль, – автоматично йдуть на виплату заборгованості “Енергоринку”. Про це сьогодні на прес-конференції розповіли очільники “Черкасиобленерго”.
По суті, вони наголошують, що керівництво підприємства досі не подололало проблему заборгованості, яку фактично створило інше велике підприємство області – ПАТ “Азот”.
“Азот”, прикриваючись екологічною бронею, не виплачував довгий час свій борг “Черкасиобленерго”, і таким чином загнав його в безвихідну ситуацію: велика заборгованість по заробітній платі працівникам. Як наслідок, на підприємстві почались масові страйки, блокування роботи, акції протесту із перекриттям обласних доріг. Впродовж п’яти місяців “Черкасиобленерго” постійно лихоманило.
Нещодавно на відкритті нового консультаційного центру “Черкасиобленерго” очільник підприємства Олег Самчук повідомив, що питання заборгованості по заробітній платі вони врегулювали, але борг “Азоту” досі сягає мільярдної цифри.
Утім, нині знову є прострочка по виплаті авансу по заробітній платі, і керівництво підприємства вже розуміє, що на 5 число наступного місяця “Черкасиобленерго” буде мати нову заборгованість по виплаті заробітної плати. Таку сумну перспективу змальовує начальник відділу економічної безпеки підприємства Євгеній Лут.
“Це спричинено тим, що ПАТ “Азот” не розплатився з боргами перед “Черкасиобленерго”, навіть більше – борг зростає. Комісія НКРЕКП не змінює алгоритм виплати боргу перед “Енергоринком”, відповідно всі кошти з підприємства знову йдуть на погашення боргу і знову не має чим виплачувати заробітну плату. Тобто працівники стають заручниками в грошових махінаціях, які робить “Азот”, – наголосив Лут.
“Більше половини працівників і досі знаходяться в стадії страйкових дій. Якщо питання заборговановсті по заробітній платі знову поновиться, працівники без реакції його не залишать. Звісно ми будемо надіятись, що до радикальних дій не дійде, хоч люди до них готові” – наголосив голова профкому “Черкасиобленерго” Олександр Чорний.
Сьогодні на допомогу державному підприємству (частка держави та державних підприємств у “Черкасиобленерго” складає 75%) підтягнулись і громадські активісти, зокрема “Національний Корпус”.
“Ми разом з керівництвом “Черкасиобленерго” будемо їхати до Кабінету Міністрів, і якщо треба буде, то будемо блокувати роботу його роботу і вимагати, щоб це питання було вирішено остаточно за один раз і до кінця. Щоб ця проблема більше не виникала і не турбувала людей. “Черкасиобленерго” – це державне підприємство, а не приватна власність, і цей момент, коли держава сама не зацікавлена у вирішенні проблем свого підприємства, коли це мають робити люди “з низу”, а не “з верху”, – то це, відверто, просто смішно. Якби, звісно, не було так сумно. Тому ми максимально докладемо усіх зусиль на вирішення проблеми із боргами “Черкасиобленерго” і “Азоту” перед “Черкасиобленерго”. Є ще один невеличкий алгоритм вирішення питання: відключення всіх державних установ від світла для того, щоб вони зрозуміли усю серйозність ситуації. Я гадаю, що це навряд чи зупинило б роботу міста чи області, оскільки ці установи зараз нічого не роблять, окрім як крадуть з бюджету. Але, гадаю, ми почнемо з Кабміну”, – заявив лідер “Нацкорпусу” на Черкащині Дмитро Кухарчук.
Александра Полянська

Немає коментарів:

Дописати коментар