суботу, 23 вересня 2017 р.

Реформування пенсій: осучаснять, збільшать і скасують пільги


За десять днів, з 1 жовтня, українці мають шанс отримувати осучаснені, а відтак, збільшені пенсії. Принаймні, про такі плани в Кабміні заявили ще на початку року. І тут варто погодитися: ініціатива необхідна, адже ситуація із пенсійним забезпеченням є і насправді критичною. У ці дні все залежить від нардепів, які або підтримають урядову ініціативу, або ж не ухвалять її. Є і третій варіант – своїми поправками, а їх подано понад 2000, можуть знівелювати все те, задля чого і пропонується реформувати пенсійну систему. Отож, що на нас очікує?
За урядовими даними, сьогодні в Україні близько 26,3 мільйонів осіб працездатного віку. З них зайняті лише 16,2 мільйони громадян, а внески до Пенсійного фонду сплачує ще менша кількість. Тож маємо ситуацію, коли 12,8 мільйонів українців, які сплачують страхові внески, утримують 12 мільйонів нинішніх пенсіонерів.
Інша, ще більш неприваблива, сторона медалі – Пенсійний фонд України має величезний дефіцит. Цього року він вчергове зріс та сягнув позначки у 141мільярд гривень. Аби наочніше пояснити, ця сума –  11% ВВП України.
Крім того, близько 8 мільйонів – а це понад 65% усіх українських пенсіонерів – отримують пенсії на рівні офіційного прожиткового мінімуму.

Осучаснення пенсій та реформа солідарної системи

Урядові проекти, які входять до так званого пенсійного пакету, передбачають осучаснення пенсій та реформування існуючої солідарної системи. Про запровадження накопичувальної системи або ж недержавного пенсійного страхування, яке є найбільш ефективним в країнах ЄС та США, в Україні наразі не йдеться.
Що ж таке «осучаснення»? Воно передбачає перерахування усіх раніше призначених пенсій. Вже з наступного місяця, у разі затвердження пропонованих змін Верховною Радою, пенсійні виплати нараховуватимуть від показника середньої зарплати у 3 764,40 гривень. Раніше він варіювався, починаючи від 1 197 гривень, залежно від року призначення пенсії.
В уряді запевняють: такий крок призведе до того, що з 1 жовтня 1,3 мільйони українських пенсіонерів отримають пенсію на 200 гривень більшу, для 1,2 мільйона зростання становитиме від 200 до 500 гривень. Крім того, 2 мільйони літніх українців отримають більше на 500-1000 гривень, ще для одного мільйона українців пенсії зростуть більше ніж на тисячу гривень.
Очікується, що завдяки осучасненню мінімальна пенсія становитиме 1 373 грн.
Ще одним “плюсом” пропонованих змін є намір скасувати з наступного місяця 15% оподаткування пенсії тих, хто ще працює. На сьогодні такий податок сплачують майже півмільйона українців.

Пенсії за віком та страховий стаж

Згідно з урядовими планами, з 2018 року пенсія у віці 60 років призначатиметься за наявності страхового стажу 25 років. Щорічно мінімально необхідний страховий стаж збільшуватиметься на рік. Тож тим, хто виходитиме на “заслужений відпочинок” у 2019-му, потрібно мати 26 років стажу, а пенсіонерам-2020 – 27. Як передбачається, за десять років, у 2028-му, українці для отримання пенсії за віком повинні мати 35 років трудового стажу. Це стосується як чоловіків, так і жінок.
Якщо в 60-річного українця, не буде мінімально стажу, він може обирати: чи допрацьовувати, чи “придбати” необхідні роки.
Що чекає тих, хто має страховий стаж від 15 до 25 років? Такі громадяни йтимуть на пенсію у 63 роки. Для цієї категорії українців щорічно вимога щодо страхового стажу збільшуватиметься на рік до досягнення в 2028 році 25 – 35 років стажу.
Пенсія за віком в 65 років, починаючи з 1 січня 2019 року, призначатиметься за віком для тих, у кого страховий стаж становитиме 15 років. Українці, які не матимуть і цих 15 років стажу, після досягнення віку у 65 років отримуватимуть державну соціальну допомогу.
За пропозицією уряду, з 1 січня наступного року для осіб, які досягли 65-річного віку, мінімальний розмір пенсії за віком, за наявності у чоловіків 35, а у жінок – 30 років страхового стажу, встановлять у розмірі 40% мінімальної зарплати. При цьому пенсія не має бути меншою від прожиткового мінімуму для непрацездатних (зараз 1 373).
Також законопроект має кілька важливих уточнень. Так, незалежно від віку, виходити на  пенсію можуть українці, які мають 40 років стажу роботи.
Ще один важливий момент, який стосується підприємців – до їхнього страхового стажу зараховуватимуть ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування (за період з 1 січня 1998-го по 30 червня 2000 року), та сплату страхових внесків (з 1 липня 2000-го по 31 грудня 2017-го).
Як порахували в Кабміні, у разі затвердження пенсійної реформи, ще у поточному році необхідно буде додаткових 12 мільярдів гривень, а у наступному – 30 мільярдів. Гроші є, запевняють в уряді.
“За цей рік в Пенсійному фонді був закумульований ресурс, який дає можливість підняти розміри пенсій вже з 1 жовтня”, – заявив міністр соціальної політики Андрій Рева. Накопичити кошти, за його словами, вдалося завдяки збільшенню мінімальної зарплати до 3 200 гривень.

За скільки продаватимуть роки стажу?

Українці, яким не вистачатиме страхового стажу, зможуть його купити. Але не більше 5 років та з врахуванням встановленого коефіцієнта.
Сума сплати за відсутній рік вираховується за наступною формулою. Страховий внесок з мінімальної зарплати множиться на коефіцієнт 2 та на 12 місяців. У ході цих математичних дій і отримаємо вартість одного року стажу.
У 2017-му (з 1 січня по 31 грудня) мінімальна зарплата складає 3 200 гривень. Відраховуємо з неї єдиний соціальний внесок (22%) – отримуємо 704 гривні. Їх множимо на коефіцієнт 2 та на кількість місяців – 12. У результаті отримуємо 16 896 гривень – саме таку суму доведеться сплатити за відсутній рік страхового стажу.
Крім того, варто наголосити, що при “придбані” більше одного року стажу, змінюється коефіцієнт, який застосовують для розрахунку. Для отримання 2 років береться коефіцієнт 1,8, для 3-х – 1,6, 4-х – 1,4, для 5 років – 1,2.

Спеціальні пенсії скасують

Так звані спеціальні пенсії сьогодні мають депутати, державні службовці, судді, прокурори, місцеві чиновники та науковці. Згідно з пропонованими змінами, їх відмінять для тих, хто йтиме на пенсію після набрання чинності відповідних законів. Ті, які вже призначені – і надалі виплачуватимуться.
Також скасують пенсії за вислугу років для освітян, медиків та соціальних працівників. Пенсії за вислугу залишать лише військовослужбовцям.
Крім того, уряд планує зменшити фінансове навантаження на Пенсійний фонд, звільнивши його від виплат, які не забезпечені відповідними надходженнями. Зокрема, від видатків на виплату цільової грошової допомоги інвалідам війни та учасникам бойових дій, пенсій за вислугу років (для тих, хто вже перебуває на пенсії), відшкодування доплат до прожиткового мінімуму. Передбачається, що виплати будуть здійснюватися з держбюджету.
Зміниться система пенсійного забезпечення і для працівників зі шкідливими умовами праці (списки №1 та №2). Раніше підприємства зі шкідливим виробництвом підвищені пенсійні виплати своїм колишнім працівникам відшкодовували вже post factum. Тепер, відповідно до проекту змін, роботодавці мають сплачувати додаткові відсотки ЄСВ.
Водночас, планується, що ці додаткові внески ЄСВ з 1 січня 2019 року за працівників, молодших за 35 років, будуть накопичуватися на їхніх індивідуальних пенсійних рахунках.
Як казали древні латиняни, “dura lex, sed lex” – закон жорстокий, але він закон… От тільки чи стануть пропозиції Кабінету Міністрів законодавчими актами – питання відкрите. Як і те, чи відбудеться це ще до жовтня. Адже планувалося, що народні обранці розглянуть пенсійну реформу ще у вівторок, 19 вересня. Однак, парламентські діячі до цих пір ще не можуть виборсатися із судової.
Дмитро Павленчук

Немає коментарів:

Дописати коментар