пʼятницю, 16 жовтня 2015 р.

Колектив театру направив Порошенку та Яценюку листа

Колектив Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка написав відкритий лист-звернення на ім’я перших осіб області та України, в тому числі Президенту України Петру Порошенку та Прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку.
Текст листа на сьогоднішній прес-конференції озвучила художник із костюмів черкаського театру Наталка Ридванецька.

 

У листі працівники стисло викладають хронологію подій, пов’язаних з театром за останні кілька років.
«Сім років тому біля приміщення театру знищено театральний сквер (незаконно передано землю в центрі Черкас у приватну власність начебто під будівництво торговельно-розважального центру), що супроводжувалось акціями протесту театралів та містян. Цього року розпочалося будівництво 12-поверхового житлового будинку без паркування, місця для смітників, дитячого майданчику тощо. Увесь час проти забудови, яка буквально поглинає театр, відбувались акції… А 1 липня 2015 року трапилась пожежа, яка знищила глядацьку залу, репетиційні приміщення та фойє», – йдеться у листі працівників театру.
Крім цього, театрали нарікають на відсторонення від виконання обов’язків директора театру Володимира Осипова, що на їхню думку, тільки ускладнило ситуацію. А також на бездіяльність чиновників – «тільки через три місяці після пожежі почалися роботи по розчищенню згарища».
Активісти театру в листі висловлюють своє занепокоєння тим, що коїться у галузі культури Черкас протягом останніх десятиріч.
«Складається враження, що на наших очах відбувається планомірне знищення не тільки театру, але й культури на Черкащині. Місто, яке має статус обласного центру, перетворюється на провінційне і зубожіле».
На підтвердження своїх вражень театрали наводять факти. А саме: знищення муніципального духовного оркестру, закриття чотирьох книгарень, здачу в оренду виставкової зали в Будинку художника.
До того ж, активісти вбачають не випадковою пожежу в приміщенні театру.
«Схоже, що на черзі – театр: спершу – сквер, потім – незаконна гігантська будова, далі – підпал. Складається враження, що все це частини якогось плану зі знищення культури, що неодмінно позначиться на якості життя у місті, на бажання молоді залишатись тут і пов’язувати з Черкасами своє майбутнє».
Аби запобігти занепаду театру, його колектив вимагає від Президента посприяти у призупиненні будівництва житлового будинку поруч із театром, притягнути до відповідальності всіх винуватців пожежі, сприяти прозорим кадровим призначенням у театрі та галузі культури загалом тощо.
    Крім театралів, на прес-конференції були присутні і представники творчих спілок. Так, голова Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України Володимир Ткаченко заявив, що зараз триває повне знищення української культури, зокрема і театру. А липневу пожежу приміщення театру називає підпалом.

    Активісти наголошують, що чекають оперативної відповіді на терміновий лист від Президента та уряду, а також обіцяють висвітлювати всі дії і відповіді влади.
                                                       Джерело: "Прочерк".

Немає коментарів:

Дописати коментар