четвер, 31 січня 2013 р.

Сплатив податки? Спи спокійно, або Про КВЕД, ЦНАП та інші НДІТЕХІМПРОМИ.


    Наближаються крайні терміни здачі річних податкових звітів. Наша громадська організація, як порядний "платник податків", звичайно, не має бажання пасти задніх. Минулого року, у визначений термін ми пройшли процедуру отримання електронних ключів та печаток, що повинно спростити процес здачі звітів, тобто - дати змогу звітуватись в електронній формі, через інтернет.
   У вищенаписане я доклав певну часточку іронії. Ну який ми є платник податків? У кожному звіті одні нулі та прочерки. Ніякої комерційної діяльності не ведемо, рахунків у банках не маємо. Але ж, розумію: закон є закон. Звітуватися треба. А тут ще й таке полегшення - сів за комп'ютер та й здав через інтернет.
   Нещодавно я дізнався, що для теперішньої здачі  податкового звіту необхідно змінити КВЕД (їй-бо не знаю, що воно за штука). А міняють оті КВЕДи у ЦНАПі (ну, це я знаю: Центр надання адміністративних послуг). От і вирішив я сьогодні відвідати ЦНАП і змінити КВЕД. Доїхав до центра міста, прогулявся по чарівній зимовій погоді, під дивовижним снігопадом, пару кварталів та й дістався ЦНАПу. Заходжу, значить, пояснюю красуні, за чим прийшов, надав за її проханням документи.
    Красуня: "О! То це ж не до нас! Це Вам, добродію, в обласне управління юстиції, яке знаходиться у приміщенні НДІТЕХІМу на 4-му поверсі".
    Я: "Дякую! До побачення!"
    Красуня (з чарівною посмішкою): "Щасти!"
   Тож покрокував я ще 4 квартали до ЦДІТЕХІМУ, підіймаюсь на 4 поверх - і справді бачу вивіску "Обласне управління юстиції". Не помічаю жодної черги. Ну, думаю, й на тім Богу дякувати, хоч в черзі не стоятиму. Заходжу до приймальні, предсталяюсь, пояснюю причину свого візиту. "А, - відказує працівниця управління, - тепер це вже не до нас! Тепер Вам треба в міське управління юстиції. А воно знаходиться в приміщенні ЦНТЕІ у 406 кімнаті". Здогадуюсь, що це також 4 поверх. Та лихий з ним - ЦНТІ знаходиться за 30 метрів від НДІТЕХІМу, тож не прийдеться пхатися містом десь далеко. Спускаюся, переходжу до ЦНТЕІ. Підіймаюся до 406 кімнати й заходжу. На мою радість - і тут привітна красуня. Привіталися. Посміхнулися одне одному. Пояснюю причину.
  Красуня: " Так, слухайте мене уважно. Ми не можемо ще надавати такі послуги. Ще базові документи для надання нових КВЕДів централізовано не готові. Оно учора навіть керівника відповідного держуправління за неготовність управління  звільнили з роботи. А щоб Вам не було труднощів із здачею Вашого звіту у податковій, я  відксерю відповідного папера, якого Ви покажете у податковій і проблеми відпадуть - приймуть звіт по-старому, "вручну" та по старому КВЕДу. А через пару місяців телефонуйте ось за цим номером (записала, підписала) - і ми Вам доповімо, за якими законами та правилами Ви звітуватиметесь далі".
    Ну як тут вдячно не посміхнутися, не подякувати?!! За півдня жодної грубощі, жодних неуважностей до тебе! Ну все для тебе, милого й очікуваного! Так, з  посмішкою вдячності й пішов.
   Фігня, що півдня як не бувало.
                                                       *    *    *
   І на біса це все мені?..

Немає коментарів:

Дописати коментар