понеділок, 19 серпня 2013 р.

У Красенівці на Черкащині на честь Піддубного боролись українські богатирі

DSC_0039Цими вихідними у Красенівці Чорнобаївського району зібрались юні і не дуже українські богатирі, щоб вшанувати пам’ять видатного українця, найсильнішого богатиря світу початку двадцятого сторіччя Івана Піддубного., повідомляє сайт "Дзвін".
За 78 років Піддубний досягав найвищих піків слави і падав на наглибше дно. Усе “завдяки” непростим часам і радянській владі: пережив дві війни, голод і репресії. Зрештою, помер від виснаження і постійного недоїдання, оскільки мізерної радянської пенсії йому не вистачало навіть на харчування, тож він змушений був по одній продавати свої медалі. Коли вони закінчились, найвідоміший і найславніший у світі борець помер.
Одначе він до останнього дня свого життя залишався українцем, навіть у радянському паспорті власною рукою виправив “Иван Поддубный. Русский” на “Іван Піддубний. Українець”.
У Красенівці, де він народився, місцеві краєзнавці створили музей видатного земляка, який сьогодні вже не вміщає експонати і подарунки. Збереглось і обійстя Піддубних, з хатою, дворищем та криницею із цілющою водою, з якою пов’язують неймовірну силу всієї родини богатиря. Хату за попередньої влади відремонтували, однак вона стоїть пусткою, тож місцеві жителі висловлюють слушну думку перетворити і її на музей: розділити експозицію на два музеї, перенести сюди із існуючого всі експонати, пов’язані із Піддубним, а все, що стосується історії села, залишити. Так буде логічніше, цікавіше і з’явиться місце для нових експонатів, адже богатирські ігри на честь Піддубного проводяться щороку, тож можуть залишати помітний слід і в експозиції.
 DSC_0033

Немає коментарів:

Дописати коментар