неділю, 28 грудня 2014 р.

ТЕЦ у Щасті охороняють черкащани з підрозділу “Холодний Яр”

 "Козацький край", очолюваний побратимом Олегом Островським, пише: Останнім часом багато «нечистих на руку » псевдо-патріотів  маніпулюють  назвою "Холодний Яр".
Неодноразово у Смілянському, Шполянському, Кам’янському та інших суміжних районах Черкаської та Кіровоградської областей зафіксовано збір гуманітарної допомоги для бійців-козаків, які воюють в зоні АТО.  З одного боку, допомога для бійців на війні дуже потрібна, особливо, якщо вона «доходить» до адресата. Але з іншого, якщо її збирають для неіснуючого добровольчого батальйону «Холодний  Яр» – це ЗЛОЧИН.  Жоден вантаж не доїхав.«Чому ?»- всі запитають. Бо немає в Україні такого батальйону! Це – МІФ, просто брехня, яка паплюжить героїчну історію боротьби козаків-гайдамаків 20-х років минулого сторіччя проти московитів.  Постає питання: а де ж поділися «ряжені генерали» зі своїми сотнями «козачків»?! Впевнений, що малий відсоток справжніх козаків давно вже на війні. Є вони і в добровольчих батальйонах, і в підрозділах Збройних Сил.
На початку літа на Луганщині в складі добровольчого батальйону «Айдар» постав козацький загін «Холодний Яр». На чорному шевроні – гасло холодноярців «ВОЛЯ АБО СМЕРТЬ». Підрозділ був створений на початку червня післязвільнення відсепаратистів міста Щастя, при комендатурі.  Першим командиром «Холодного Яру став легендарний «Чех» – Євген Войцехівський. Основу загону склали козаки «Вільного Козацтва Холодного Яру» та бійці «Самооборони  Майдану» м.Черкаси. Всі пішли добровольцями, ніхто не чекав повісток з військкомату. Завдання загону – зачистка міста від «сепарів»,  патрулювання вулиць та охорона об’єктів,  доставка на «передок» всьогонеобхідного (харчі, вода та ін.),  але основна – це глибока розвідка і диверсійна робота в тилу у ворога.  На превеликий жаль, 7 липня, о 5-тій годині ранку  під час збройного нападу на комендатуру загинув командир «Холодного Яру» Євген Войцехівський (псевдо – «Чех»). Він не дожив 6 днів до свого 35-річчя. Після цієї трагічної події загін «Холодний Яр»  увійшов до основного складу батальйону «Айдар».
В складі «Айдару» в 20-х числах липня загін підкомандуванням «Золи» виконував спецоперацію– відбивши  у сепаратистів село Георгіївка,  прорвали оточення  і забезпечили проїзд колони в Луганський аеропорт. Туди завезли паливо і боєприпаси, а вивезли вбитих та поранених.  Після чогомайже тиждень разом із десантниками із 80-ї бригади,перебуваючи в оточенні, утримували с.Георгіївку.  Тоді загинув кулеметник  20-ти річний Володимир Муха (псевдо – «Муха»), студент із м. Гайсин Вінницької області. Всі інші отримали поранення  і контузії різних ступенів. Після виходу із оточення більша частина бійців, отримавши відпустки, поїхали на лікування.  А ті, хтозалишився приймали участь у боях за міста Лутугіно  та Хрящевате.  26 серпня на передовій в районі селища Металіст від вибуху міни отримав тяжкі поранення Ілля Ідель (псевдо – «РПГ»). Один із кращих мінометників – бійцю було 26 років, родом він з Черкащини. 31 серпня Ілля Ідель від отриманих поранень помер у госпіталі.
   На даний час під чорним прапором «ВОЛЯ  УКРАЇНИ АБО СМЕРТЬ» козацький загін «Холодний Яр» утримує бойові позиції на Луганській ТЕЦ. На козацькому колі  одноголосно за давнім звичаєм було обрано «похідного отамана». Ним став  Микола Нагорний (псевдо – «Добрий»). Бойові завдання підрозділу – охорона ТЕЦ та розвідка. Живуть козаки на території ТЕЦ, в одному із цехів.  «Благ цивилізації»- немає ніяких, навіть душу. Зате  є тут Дух  Волі. Все по похідно-бойовому. Приходиться спати в одязі по три години  на добу – майже постійно під обстрілами  «Градів». На День Святого Миколая із 6.00 і  майже до 11.00 год. сепаратисти  присилали «подарунки». Кухня – козацька, все готується в казані. Є тут і маленький «вихованець» – песик… Вдень він всіх забавляє, нагадуючи про рідний дім, а вночі – охороняє.  Закон тут  один – як скаже «батько отаман».  До Нового року вже готові, навіть ялинка стоїть…
     Можливо, в 2015 році загін збільшиться і таки стане козацьким батальйоном «Холодний Яр» – чому б і ні?..
  








Друг Олег - посередині.

Немає коментарів:

Дописати коментар