суботу, 23 квітня 2016 р.

У Черкасах відкрили меморіальну дошку на честь земляка-засновника ОУН

IMG_2002-1024x625
23 квітня, у рамках першого дня Холодноярських вшанувань, в Черкасах на приміщенні музичного училища (колись – чоловічої гімназії) офіційно відкрито меморіальну дошку на честь видатного націоналіста Макара Кушніра, який навчався тут з 1901 по 1909 рік, пише “Козацький край“.
У церемонії відкриття взяли участь черкащани та гості міста, які долучилися до Холодноярських вшанувань.
Нагадаємо, сьогодні у Черкасах також відкрили пам’ятник Героям різних епох.
А завтра, 24 квітня, на Чигиринщині відкриють меморіальний знак братам Чучупакам (с. Мельники). 
Довідка
Макар Кушнір (псевдо – «Мак» «Якименко», «Богуш», «Дуб», «Дніпрянський») — український політичний діяч і журналіст, один з діячів українського національного руху в еміграції.
Народився в Черкасах, у родині священника. Після поразки української революції у 1920-х роках перебував на еміграції.
У кінці 1920-х років став одним із засновників ОУН. Брав участь у Першому Конгресі ОУН в австрійському Відні в січні — лютому 1929 року. Обраний головним суддею організаційного суду ОУН і членом ПУН (Проводу українських націоналістів), залишався в ньому до 1938 року. У Проводі відповідав за видання публікацій ОУН іноземними мовами. Брав участь у виробленні програмових засад ОУН. 1929–1934 роки — найбільша активність Макара Кушніра як члена ОУН. У 1933 р. зі спеціальною місією ОУН побував у низці держав Європи: Бельгії, Великій Британії, Німеччині, Фінляндії та Румунії, організовував пересилку патріотичної української літератури в тогочасну радянську Україну.
Після загадкової автомобільної катастрофи у Лондоні (частина дослідників вважає, що вона була організована НКВД) у квітні 1934 року повністю втратив зір. Останні 17 років життя (1934–1951 роки) безвиїзно жив у Бельгії. Похований у містечку Помероль французької провінції Бордо.

Немає коментарів:

Дописати коментар