суботу, 7 липня 2012 р.

Влада в Черкасах пішла за хибним сценарієм, але від того нічого не втратила

Є й така думка...

На Соборній міліція затримала депутатів міськради - батька й сина Булатецьких. Лідера "пенсіонерів" Матюшу забрала "Швидка"(фото)

Валерій ВОРОТНИК, http://antenna.com.ua/
Жорстоке придушення міліцією мирних акцій протесту в Черкасах є вироком чинній владі. Так стверджують представники опозиційних сил. Під час розгону акції по підтримці української мови було затримано кілька осіб, серед яких депутати Черкаської міської ради Микола та Максим Булатецькі. Кілька опозиціонерів під час затримання було травмовано.
Міліція стверджує, що лише допомагала судовим виконавцям в виконанні рішення суду щодо звільненя соборної площі Черкас від протестувальників. Однак, жорсткість з якою діяли міліціонери не може не дивувати. На очах багатьох людей, сили правоохоронців, що в декілька разів перевищували кількість учасників мирної акції, застосували силу. Та чи було це виправданим? Багато хто в цьому має сумніви. Фактично в Черкасах існує заборона на проведення акцій протесту. Якщо місцева опозиція збирається проводити будь-який захід на центральній площі обласного центру, владі неодмінно приходить на розум провести або масштабний ремонт площі, або власний культмасовий захід. Суди без проблем приймають рішення за позовами чиновників проти організаторів мітингів або пікетів. А далі, як завжди. Міліція робить свою роботу як може і в звичайний спосіб. Чого ж тут дивуватися. Опозиція покричить та й заспокоїться. До іншого разу.
Але чи така проста ситуація виникла в Черкасах? Насправді причин інциденту може бути декілька. По-перше, це причини політичні. Ми не можемо напевне знати, кого найбільш в держадміністрації дратує така активність опозиції. Скоріш навіть не активність, а самовідданість купки відчайдух, що намагаються реагувати на політичні виклики часу. Адже акції протесту в обласному центрі вже давно перестали бути по справжньому масовими. Основними учасниками всіх їх є здебільш навіть не представники об’єднаної опозиції «За Батьківщину», місцевих керівників якої нечасто зустрінеш під час акцій протесту, особливо конфліктних. В Черкасах склався більш широкий формат об’єднання опозиційних політичних сил, ніж в столиці. Але перед початком виборів виявилося, що об’єднану опозицію в якості кандидатів будуть представляти інколи зовсім інші люди, ніж ті, що беруть участь в бійках з міліцією. Більш, напевне, толерантні. В результаті інциденту, що стався 6 липня на Соборній площі Черкас, принаймні один з найактивніших опозиціонерів міста Микола Булатецький знов має певні проблеми. Крім затримання протягом кількох годин, складання адмінпротоколу, перевірки в наркодиспансері Миколі Івановичу «світить» порушення ще одної кримінальної справи. Враховуючи, що попередня спроба «приліпити» до його постаті судимість в результаті пошкодження турнікетів черкаської мерії під час акції протесту афганців фактично зійшла нанівець, проти Булатецького знов можуть порушити уголовну справу за перешкоджання виконанню рішення суду або злісній непокорі вимогам працівників міліції. І знов це може унеможливити участь опозиціонера в виборах до Верховної Ради. Адже відомо, що Булатецький є кандидатом від об’єднаної опозиції «За Батьківщину» на черкаському мажоритарному окрузі і є великою проблемою для кандидата від влади на цьому окрузі Валентини Жуковської. Усунення Булатецького надасть більші преференції в перемозі для почесного голови правління «Азоту».
Але крім зазначеного, ймовірною причиною інциденту можуть бути внутрішні «розборки» або в МВС або, навіть, між МВС та керівництвом ОДА. Хоча остання всіляко відхреститься від того, що відбулося перед її вікнами. Адже ж, суди, які приймають рішення про заборону акцій протесту у нас ніби то незалежні. А міліція виконує виключно рішення суду. І де тут порушення демократичних стандартів? Але для чиновників в погонах та без це є виключно самезаспокоюванням. Жорсткість та демонстративність, з якою було припинено мирну акцію протесту вже стала топ-темою українських ЗМІ, де поруч з подіями в ВР та на сходинах Українського дому стоїть безліч фото та відео з черкаського майдану. Можливо спрогнозувати, що принаймі хтось має відповісти своєю посадою за скоєне. Адже на відміну від Київа в Черкасах ніхто не лив на міліціянтів сльозогінний газ, не коїв бійки, але ж повадження правоохоронців було набагато жорстокішим. Зламана рука одного з учасників акції, втрата свідомості від струсу мозгу у іншого, травми у затриманих. Це і є законні та виправдані дії міліції?
В залежності від сценарію розвитку подій до відповіді можуть бути притягнуті скоріш за все виключно певні чини з МВС. Може поплатитися своєю посадою очільник МВС області генерал Валерій Дерновий, або хтось з його замів, який, виявиться, хибно сприйняв наказ, що був поставлений і при тому марно сподівався, що виключно догоджає начальству. Стосовно ж ОДА, Сергій Тулуб ризикує отримати виключно моральний струсок в вигляді підсилення іміджу жорсткого прихільника Партії регіонів та її політики, принаймі стосовно української мови. Що дещо пом’якшить його попередні ліберальні заяви стосовно української мови.
Принаймні події що відбулися в Україні протягом останнього тижня красномосно свідчать про наявність процесів згортання демократії. Напередодні офіційного старту виборів країна опинилася розколата навпіл завдяки мовному протистоянню. Опозиція сприйняла сценарій, що нав’язала їй влада, доповнивши свої гасла крім «Юлі волю!» ще мовним питанням. Влада намагалася консолідувати про-російско налаштоване населення, якого за різними підрахунками в країні до 30% здебільш в східних та південних регіонах. Опозиція отримала змогу продемонструвати свою патріотичність в питанні української аутентичності. Влада не втратила, принаймні, нічого, опозиція не набула. Але найближчі тижні опозиціонери будуть боротися з штучно створеною проблемою. А влада спокійно буде готуватися до виборів.

Немає коментарів:

Дописати коментар