понеділок, 19 травня 2014 р.

Черкаська влада відзначила День пам’яті жертв політичних репресій. Про громадськість забули...


  Сьогодні "Прочерк" залишив таке повідомлення:

День пам’яті і скорботи про жертви, які загинули або постраждали в Україні внаслідок політичних репресій 1937 - 1938 р.р. почали відзначати з 2007 року, відповідно до Указу Президента України В.Ющенка № 431/2007 від 21 травня 2007 року «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937 - 1938 років».Людно?..
З того часу у третю неділю травня громадськість міста та області збирається біля пам’ятника жертвам політичних репресій, що розташований у м. Черкаси, для вшанування пам’яті безневинних земляків, які постраждали від тоталітарного режиму наприкінці тридцятих-сорокових років минулого століття.
Цьогоріч у заходах взяли участь колишні репресовані, яких після кількох десятиліть потому було реабілітовано, голова обласної ради Валентина Коваленко, заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Віталій Коваль, заступник начальника управління культури облдержадміністрації Микола Суховий, церковнослужителі, представники засобів масової інформації.
Панахиду провів настоятель парафії Покрови Пресвятої Богородиці української греко-католицької церкви м. Черкаси отець Юліан.
Валентина Михайлівна, звертаючись до присутніх, зауважила, що їй особисто дуже прикро, що яка б влада не була раніше, але жодна з них нічого не зробила, щоб на належному рівні пошанувати тих, хто боровся за Україну, хто пережив переслідування і утиски.
– Ви терпіли і терпляче зносите і до сьогодні оцю неувагу, – підкреслила голова обласної ради. – Та я хочу сказати, що у нас є домовленість з головою облдержадміністрації Юрієм Ткаченком, що ми наразі повернемося до ваших проблем, зробимо так, щоб вас сприймали патріотами. Ми вдячні вам за те, що ви боролися за Україну, щоб зберегти її для майбутніх поколінь.
Згідно з розсекречених архівів і документів СБУ, в Україні з 1935 по 1951 рік жертвами репресій стали понад 2 млн. 800 тис. людей.
Лише на Черкащині 50 тисяч людей стали жертвами політичних репресій, 25 тисяч – депортовано, а 35 тисяч від загального числа – розстріляно.
На закінчення учасники мітингу хвилиною мовчання вшанували пам'ять про мільйони безневинних жертв, інформують у відділі інформаційного забезпечення та взаємодії із засобами масової інформації Черкаської обласної ради.
                                                        *  *  *
   І ось тепер я хотів би відзначити те, що ми, патріотичні організації міста (та й області) очікували дещо більшого.
   Почну з того, що пам'ятний хрест жертвам совітських репресій було ініційонавано і встановлено священником УАПЦ, предстоятелем Храму Покрови о.Назарієм Кучерявим ще до розвалу СССР. І на перших порах ним у числі інших  проводилися молебні  і за відновлення греко-католицької Церкви, яка була репресована комуністичним режимом.
   Не буду вже казати про те, як роками проводилися вшанування жертв комуністичних репресій. Ось приклад одного з них, при колишній антиукраїнській владі.
     І про що ж ми дізналися нині? Отця Назарія, як організатора і встановлювача цього пам'ятного хреста запрошено не було. Патріотичні громадські організації, такі як "Воля ХХІ", Всеукраїнське об'єднання ветеранів запрошені не були - були присутні лише ветеран повстанського руху Віра Борушевська та ще одна жіночка... Один з найдовговиступаючих - відомий з минулого року (у кінці матеріалу).
      Одна надія - за тиждень вибори і ми  не помилимося у виборі своєї влади.



Було раніш.












   Окремо про сьогоднішні вшанування опубліковано матеріал і тут. І ми бачимо, як виступив Анатолій Василенко. Тож мені й кортить поділится з вами враженнями від того, як минулоріч ця людина висловлювала подяку тій владі Януковича-Тулуба:  "
У своєму слові цей чоловік висловив подяку нинішній владі за опіку над колишніми репресованими, наголосив, що дії сьогоднішньої влади в Україні його цілком влаштовують тощо. Після цього виступу до мене підходили люди і старшого віку, й помолодші. Говорили, що тільки єдине - ця важка дата, присутність священників, їх стримала, аби не пояснити цій людині популярно, на що вона своїм месіджем заслуговує. Людей просто знудило від такої фарисейської блювотини".
   Додам, що у цей день у Черкасах був присутній саме той, завдяки кому відбулась сьогоднішня влада Черкащини - народний депутат України Леонід Даценко. Але і його не запросили...
       

Немає коментарів:

Дописати коментар