четвер, 7 травня 2015 р.

Мешканці Мельників та Головківки проти створення парку "Холодний Яр"


Обговорення ідеї національно-історичного заповіднику "Холодний Яр" несподівано зайшло в досить емоційну стадію. Результати поїздки комісії облдержадміністрації в села Мельники та Головківка, що розташовані безпосередньо в урочищі, виявили неконструктивне налаштування і навіть заперечення ідеї парку з боку місцевого населення.

Незговірливість людей обумовлена побоюванням лишитися на своїй землі безправним спостерігачем, натомість ліс для багатьох є джерелом заробітку й існування. Така позиція селян дещо збентежила членів комісії і дало привід знов зібратися, аби намітити подальші кроки дії. Проте відшукати прийнятний для всіх варіант виявилося справою непростою.
Незважаючи на твердження представників громад, що створення національного парку не на часі, оскільки ситуація у країні не з найкращих, прибічники ідеї впевнені, що саме історично-культурна пам’ятка такого рівня допоможе розвинути регіон за рахунок туристичної привабливості, приверне інвестиції.
– Треба відшукати компромісний варіант, пам’ятаючи, що компроміс – це не коли задоволені всі, а коли кожен чимсь поступиться, – висловив свою позицію голова комісії, заступник голови облдержадміністрації Юрій Сас. – Нам треба прийняти збалансоване рішення при обов’язковому погодженні із землекористувачами, факультативному – із громадами. Особисто я є прихильником поетапного створення парку.
Із цим погодилась директор Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олена Звягінцева:
– Нам треба з чогось стартувати. Давайте розпочнемо перший етап роботи і згодом визначимося, яким має бути остаточний вигляд парку. Варіант відмови від ідеї створення національно-природного об’єкту облдержадміністрація не розглядає.
Підготував: Ірина МЕЛЬНИК
Джерело: Черкаська ОДА

Немає коментарів:

Дописати коментар