вівторок, 10 травня 2011 р.

Акт вандалізму в козацькому краї



Село Іркліїв здавна було центром Іркліївського полку Лівобережної України - адміністративно-територіальної і військової одиниці України доби козаччини. У цьому селі вісім днів перебував Гетьман України Богдан Хмельницький. За твердженнями істориків, гетьман проводив перемовини з польськими та московськими послами. Саме тут він підписав кілька своїх універсалів.
У 2010 році в селі встановлено пам'ятник Богдану Хмельницькому. Його автор - черкаський митець Іван Лавріненко. Гетьмана зображено на коні, а самого коня І.Лавріненко встановив на кінці великої шаблі. А сам пам"ятник був встановлений силами і коштами Іркліївського козацького полку та Української Народної Партії. Та й з районного бюджету на спорудження пам"ятника було виділено 50 тис. гривень.
І ось, напередодні краснознам"йонного дня Перемоги пам"ятник було спаплюжено. Хтось вночі на 9 травня обмалював шаблю з обох боків. З одного боку мерзотники написали "За Родіну! За Сталіна!", а з іншого - "На Бєрлін!".
Полковник Іркліївського козацького полку Ю.Сушко розповів, що двома днями раніш, коли сільським головою було незаконно вивішено над сільрадою червоний прапор, козаки на виконання закону зняли його. Тепер же, коли п. Юрій звернувся до сільського голови з інформацією про заподіяне варварство, та відповіла, мовляв, що ж тут поганого, адже з цими гаслами радянські воїни здобували перемогу. Тобто, дала зрозуміти, що акт вандалізму скоєно з її мовчазної (а мо" й не мовчазної) згоди.

2 коментарі:

  1. Коментар "Дзвону":
    "До чого тут Ульянов-Ленін?" - спитає раздратований читач: "Ну, найшлися кілька підігрітих "фронтовими ста-грамами" та й уявили собі ніччю, що дряпаються не на пам'ятний курган, а майже на... Рейхстаг! А святкувать 9-е в нас починають вже з 8-го! "Фулігани" і все тут. Нащо "політику шити"?"

    Пояснюємо!
    Справа в тім, що саме на тому ж іркліївському майдані, поряд із Козацькою Шаблею, що давно перетворилася на окрасу і візитівку селища, на доглянутій галявинці вже років 50 бовваніє турботливо пофарбоване у сріблястий колір "ізваяніє" Ілліча.

    Комусь це сусідство вважається чи не проявом "європейської толєрантності та порозуміння епох". Проте існування на одному просторі двох непримеренних символів: козацької звитяги та волі, з одного боку, та совецької катівні, з іншого, давно непокоїть громаду і, зокрема, тих таки козаків Іркліївського полку. Більше того, ЖОДЕН з пам'ятників Леніну, як свідотства тоталітарного режиму на сьогодні українською державою НЕ ОХОРОНЯЮТЬСЯ! (Хто не вірить, дивіться додаток до коментаря!)

    Тож і не дивно, що питання про демонтаж "вождя" обговорювали на сесіях місцевої ради Ірклієва неодноразово. Були гарячі козацькі голови, яким кортіло скинути "фігуру" самотужки!
    І саме послідовна позиція голови Чоронобаївської РО УНП, полковника Юрія Сушка, який весь час наголошував на необхідності демонтажу цього витвору лише цивілізовано згідно рішення сільської ради, кілька разів рятувала сріблясте опудало від неминучої людської розправи!

    Аж тепер і сам Юрій Дмитрович Сушко, багаторічний натхненник та організатор створення Козацької Шаблі, а разом з ним і всі нащадки славних козаків Ірклієва отримали гучного ляпаса від червоної комуняцької примари. Примари, яка з благословіння донецької бандитської влади зараз розповзається із темних закутків і набирає силу по всій Україні.

    Вчинити подібне святотатство і наругу в центрі людного козацького полкового містечка...
    Ще пару років тому, їхньої наглої злоби вистачило б тільки щоб зламати самотній знак на горі Говерла. Натомість сьогодні вони вже не криються. Вони звільняють з роботи українців за те, що ті розмовляють рідною мовою. Вони знищують нашу помісну церкву на догоду гундяєвському "руському міру". Вони марять продажем родючої української землі, на якій нам вготована тільки холопська доля.

    Так що, написи і червоне ганчір'я на Козацькій Шаблі, це не безневинне "фуліганство". Це вірний прояв совецького реваншу, який зараз намагається підняти власну отруйну голову. І цілить він своє жало в наші найбільші святині, в серце всього українського!

    А ми з Вами, шановні читачі, отримали в Ірклієві на 9 травня самий що не є справжній "ленінський урок"! Урок про те, що нашу з Вами терпимість і порядність ця совкова сволота сприймає лише як слабкість, "лоховство" по-їхнему.

    Ми не закликаємо до "війни пам'ятників", як дехто може нас звинуватити.
    Ми закликаємо Вас просто стати більш наполегливими і жорсткими в борні за нашу незалежну державу та право українців бути господарями на власній землі. Ми закликаємо дати рішучу відсіч всім спробам реанімації сталінізму, намаганням зганьбити наше героїчне козацьке минуле! Доведемо ж цим більшовицьким недобиткам та їх донецьким хазяям, що мо добре засвоїли цей урок і довго його не забудемо!

    Слава Україні!

    ВідповістиВидалити