пʼятницю, 9 березня 2012 р.

Черкаси. Шевченків день.


  Сьогодні Черкаси вшанували пам"ять Т.Г.Шевченка.
  В той час, як у Каневі чиновники проводжали гвинтокрил Президента, що здійснив поспішний візит на Чернечу гору, в Черкасах опозиція читала вірші. Так стартувала акція об’єднаних правих сил «В своїй хаті своя правда…».
  Об 11-00 на Театральній площі Черкас, біля пам"ятника Кобзареві зібралась спільнота, переконана в своїй любові до України та до її полум"яного Пророка. На початку заходу до підніжжя пам"ятника Т.Шевченкові було покладено квіти й калину, після чого отцями-священниками УАПЦ та УГКЦ  було відслужено спільну панахиду по р.б Тарасію та сказано слово про геніального поборника нашої землі та нації.














































































По закінченню слово мав депутат Черкаської міської ради М.Булатецький, який наголосив на необхідності дослухатись до шевченкових послань  і виконати нарешті його заповіти - збороти ненависну владу українофобів-перевертнів та розпочати будівництво справжньої Української держави, де "врага не буде супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люди на землі". «Унікальність творчості Тараса Шевченка в тому, що він звертався до українців простою мовою, і актуальність його слова збереглася до сьогодні. Немає кращих закликів до боротьби з антидержавним режимом Віктора Януковича, ніж рядки з поетичних творів «Кобзаря». Ми маємо нагадати їх черкащанам, адже за щоденними проблемами вони їх дещо призабули», - відзначив п. Булатецький.
    О 18-30 у Черкаському академічному музично-драматичному театрі відбулась прем"єра другої частини тетралогії Богдана Стельмаха у постановці режисера Сергія Проскурні "Тарас. Слова".
Роль великого українського поета виконав Заслужений артист України, актор театру та кіно Євген Нищук.


 Першу частину цього драматичного твору - "Тарас. Слава", як відомо, було поставлено й презентовано черкащанам  минулоріч, а до 200-річчя поета, у 2014 році, на сцені Черкаського театру буде відтворено усі 4 частини епосу. Вистава продовжуватиметься 6 годин.
   Одним словом, не знаю, як там гарант сьогодні на Чернечій горі себе показав. Чи не сплутав щось із чимось, що почасти з ним буває. Чи встигли докладно йому пояснити, що Тарас  Шевченко - це не футболіст Андрій Шевченко, який досі (дай йому Бог здоров"я) живе й здравствує, а зовсім навпаки - український (не як Чехов) поет (як і Анна Ахмєтова), художник і, нарешті, сучасник відомого гарантові композитора - С.Гулака-Артемовського (по-президентськи - Артьомовського).
  А Черкаси разом зі своїми мешканцями з гідністю вшанували пам"ять свого земляка.

Немає коментарів:

Дописати коментар