пʼятницю, 3 серпня 2012 р.

Рух «Чесно» завершив із депутатами і береться за кандидатів

Громадянський рух «Чесно» проводитиме аналіз діяльності кандидатів у депутати Верховної Ради та перевірятиме їх на відповідність критеріям, які застосовувалися під час моніторингу діяльності нинішніх нардепів. Це, зокрема, відсутність фактів порушення прав і свобод людини, незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців, непричетність до корупційних дій, прозорість задекларованих доходів і майна, їх відповідність способу життя, особисте голосування в парламенті та участь у засіданнях парламенту і в роботі комітетів.
Утім, як зауважив сьогодні на прес-конференції координатор черкаського майданчика «Чесно» Назар Обідзінський, не всі ці критерії підходять до кандидатів. Ідеться, наприклад, про ті, що стосуються парламентської роботи.
За словами, пана Назара, «Чесно» має намір проаналізувати діяльність близько 2 тисяч кандидатів. Вибиратимуть орієнтовно прохідні частини списків політичних партій та кандидатів по мажоритарці, які мають реальний вплив і шанси на перемогу.
– Над цим будуть працювати експерти, аналітики. Але висновки аналітиків будуть перевіряти юристи, щоб не було неправдивих чи непідтверджених даних. Робота надважка, але це надає долю відповідальності партіям, які, можливо, будуть думати, кого висувати, – коментує Назар Обідзінський.
Каже: Рух «Чесно» ще перед початком моніторингу підписував меморандуми з політичними силами, які приєднувалися і визнавали критерії оцінки. Проігнорували цей меморандум Партія регіонів та Компартія.
– У аналізі не буде упередження, не буде того, що 100% кандидатів від влади буде забраковано, а 100% опозиції пройде. До кожного депутата застосовуватимуться одні й ті самі критерії, – запевнив експерт Дослідницько-аналітичного центру «Енігма» Юрій Сас.
У черкаських політиків до активістів «Чесно» були свої поради. Так голова Черкаського обкому СПУ Олексій Малиновський порадив звертати увагу не лише на кандидатів, а й на саму політичну силу. Адже незрозуміло з яких причин фахові люди опиняються у непрохідних частинах списку, а у Верховну Раду потрапляють ті, хто поняття не має, що там робити.
На думку ж голови обласної організації партії «За Україну» Віталія Коваля, потрібно включити в аналіз і відомості про те, коли той чи інший кандидат з’явився на окрузі.
– Даценка, Булатецького ми всі знаємо, а такі парашутисти, як Яценко, Корж, та ж Жуковська – треба показати реальний час появи їх на окрузі, – зазначив він.
За словами Назара Обідзінського, завершити перевірку кандидатів Рух «Чесно» планує до 20 вересня.
                                     Джерело: http://procherk.info/

Немає коментарів:

Дописати коментар