понеділок, 25 лютого 2013 р.

Три роки стабільності. Братки в долі.

                                                                                     Хто визволиться сам,
                                                                                     Той буде вільний,
                                                                                     Хто визволить кого –
                                                                                      В неволю візьме.
                                                                                        (Леся Українка).

25 лютого. День народження Лесі Українки.  
    У цей день відбулась чергова щопонеділкова прес-конференція Опозиційної ради Черкащини. Сюди поспілкуватись з журналістами прийшли лідери обласних організацій політичних партій, що увійшли до об'єднаної опозиції, координатор черкаської опозиції, невизнаний переможець виборів народних депутатів у 197 виборчому окрузі Леонід Даценко, його побратим, також невизнаний владою кандидат у нардепи по 194 округу Микола Булатецький. Прийшов і лідер обласного об'єднання ошуканих вкладників кредитних спілок Володимир Гончаренко.
   На початку прес-конференції Леонід Даценко нагородив  премією чергового представника преси за гідне висвітлення діяльності об'єднаної опозиції Черкащини. Нині преміянтом стала Юлія Фомічова, журналіст газети "Вечірні Черкаси" та інтернет-порталу "Прес-центр".


Леонід Даценко, надаючи слово В.Гончаренкові, наголосив, що опозиція підтримувала і буде надалі підтримувати законні вимоги громадян України.
   Далі виступаючими було відзначено, що опозиція на Черкащині єдина у своїх діях, солідарна у вимогах до діючої влади, що 3-річчя влади Януковича є не святом, а скоріш трагічною датою в житті України. Лідер обласної організації ВО "Свобода" Ю.Ботнар вчергове проанонсував сьогоднішній захід - "Скорботну ходу, присвячену 3-й річниці президенства В.Януковича". До речі, офіційне повідомлення від ВО "Свобода" про проведення сьогоднішнього зібрання не було прийняте Черкаською міською радою.
  
А вже за півгодини по закінченню прес-конференції і за годину до початку свободівського заходу (до якого приєдналась і решта об'єднаної опозиції) мені зателефонували й повідомили про те, що до однієї з кімнат, яку орендує ВО "Свобода", вдерся десяток "бритоголових братків" і розтрощив матеріали, які хлопці-свободівці готували до заходу. Розбили лампу освітлення і "ушлі по-англійскі, нє пращаясь"... "Почули стук у двері, спитали хто, - згадує "свободівець" Ігор.  – Кажуть "свої". Я відкрив двері, мене відштовхнув кремезний молодик у чорному.  Увірвалося їх близько десятка. Зламали труну, порвали плакати, розбили ксерокс, зламали стільці. Розкидали усе. На пам'ять про себе залишили на порозі свободівців цеглину (?)
 
  Що б воно значило?..



Молоді націоналісти викликали міліцію, яка дуже оперативно - за 50 хв. - прибула за викликом і розпочала "слідчі дії"...
  О 15-00 біля Будинку торгівлі зібралось пара сотень черкасців.


Вишикувавшись, колона вирушила до Соборної площі.



На площі мітингувальників вже очікувало зусибіч оточене міліцією  зібрання зігнаних "прихильників" Партії регіонів. Від півдесятка виступаючих я не почув жодного українського слова, усі ораторствували російського. Це і депутати Черкаської обласної, міської рад, один директор черкаської школи тощо. Від одного чоловіка поважного віку я почув такі дивні речі: виявляється "Свобода" збирається окупувати "обидва береги Криму (!)" та розкидаються такими ганебними словами, як "гвинтокрил", "міліціянт", "шкарпетки"(!!!). Тож, в уяві цих українофобів, таких кричущих фактів вже достатньо, аби заборонити "Свободу"...
   Тож, колона протестуючих проти нинішньої влади, прийшла до Собоної площі. Спочатку колона не йшла на загострення і розташувалась повздож майдану на пішохідній ділянці бульвару Т.Шевченка. Але, пізніш, почувши, як провладні промовці глумляться над опозицією та вигукують українофобські гасла, люди не стримались, перейшли проїжджу частину і почали відтісняти "регіоналів"-тулубівців від мікрофонів та загалом від центральної частини площі. Міліція терміново розділила живим парканом дві протидіючі сили. Лунало скандування "Ганьба!", "Зека геть!", Зека на нари!" тощо. Відзначу, що скандування прибічників опозиції перебивало підсилені потужною технікою промови "стабілізаторів-регіоналів".
  
У колотнечі не розгубились лідери опозиційних сил області і разом із нардепом-свободівцем  Юрієм Сиротюком “взяли штурмом” найближчий БТР (Губернатор Черкащини С.Тулуб усю Соборну площу обставив військовою технікою. "Какби" з нагоди дня захисника вітчизни)))).  Вже за мить мітинг набув нового смислового звучання, бо тепер із БТР виголошували промови, а не просто фотографувались на ньому. Картина була вражаюча: БТР, на ньому народний депутат Юрій Сиротюк, лідер обласної “Свободи” Юрій Ботнар, лідер “Батьківщини” Анатолій Бондаренко, “УДАРу” Віталій Ілляшенко, “Фронту змін” Наталія Старікова, невизнаний народний депутат від Черкас Микола Булатецький з партійними прапорами і транспарантом “Юлі – волю!”
 


Регіонали святкують 3-річчя президентства Януковича

"Свободівці говорять "шкарпетки!"
"Загратований" Тризуб на ОДА


Регіонали під охороною міліції.

 
До акції долучився художник, скульптор Микола Теліженко

Майдан був повністю оточений міліцією
Фото прес-служби обласної організації партії "Фронт змін"  Опозиція на БТРі...











 Ждуть...












 


 Нардеп-свободівець Юрій Сиротюк



























Біля головпоштамту акція закінчилась... Щоб продовжитись...
Святкування ж регіоналів продовжилось, але його свідками стали переважно працівники міліції, сумлінні студенти які не порозбігалися та випадкові перехожі.

Немає коментарів:

Дописати коментар