пʼятницю, 29 серпня 2014 р.

Україна історично й традиційно має Силу!

   В Іспанії на кориді він голіруч переміг бика, звалив на плечі та відніс до ресторану поруч. За це його назвали Кротоном - іменем античного героя, який, прийшовши на олімпійський стадіон з биком на плечах, протримав його так півтори години.
  Втік із в'язниці, просто вирвавши ґрати!
  Міг спокійнісінько тримати на витягнутих руках 30-літрові чавунні бідони з молоком або зрушити з місця дерев'яну хату.
  Якось ще у підлітковому віці пожалів корову, впрягся у плуга і самотужки зорав поле. А коли телиця пошкодила ногу - приніс її додому на плечах.

 Все це - про Івана Фірцака, Івана Силу, Кротона, українського велетня (28 липня 1899, Білки, комітат Береґ, Австро-Угорщина — †10 листопада 1970, Білки, Закарпатська область).
   Його дід, Іван Вільхович, у лісі вбив ведмедя поліном, за що в селі його прозвали... Силою!!!
  І ще: мав чудовий апетит, щоранку снідав яєшнею з 40 яєць!
   У США Іван виконав рекламний трюк: ліг на землю й легкове авто переїхало йому через горло. Фотокартка цього номера обійшла чимало американських газет. Згодом він увів його до своєї програми під назвою «Людина під колесами машини».
У 1927 р. власники концерну «Форд», на знак пошани, подарували Фірцаку іменний автомобіль.
  Коли угорці після окупації Закарпаття в 1939 році захотіли конфіскувати у Фірцака автомобіль «Форд», він розтрощив його кувалдою.
   В будинку в селі Білки, де жив спортсмен, діє музей Фірцака-Кротона, а на Будинку культури встановлено пам'ятний бронзовий барельф атлета.

Закарпатський скульптор Микола Глеба створив пам'ятник найсильнішому чоловіку планети.










До речі, коли Василь Вірастюк дізнався про виступи Кротона, то його здивуванню і захопленню просто не було меж, адже сучасні силачі виконують лише дещицю з того, що було під силу закарпатському героєві.
                                                     *   *   *
   У 2013 році в Україні знято художній фільм "Іван Сила". Ви ще не дивились? Ви - щасливі! Адже вам  цей фільм тільки належить побачити!
                                                    



Немає коментарів:

Дописати коментар