суботу, 22 жовтня 2016 р.

Мандри у часі

                                    
Шановні френди, що цікавляться історією. Викладаю стару мапу, точніше її фрагмент, на якому чітко видно місто Черкаси та основні вулиці станом на 30-40ві роки 19 ст.. Саме цим періодом датована ця чудова географічна мапа.
Південний край міста - вулиця Благовісна. Західний - вітряки на вулиці Лісовій, нині Університетській. Схід - приблизно в районі вулиці Чорновола.
Митниця, русла та острова Дніпра.
Насолоджуйтесь, фантазуйте, мандруйте в часі)
Зверніть увагу - на базарній площі відсутній Свято-Миколаївський храм. Так само, як Троїцький - на місці сучасного Пагорбу слави.
Чітко видно п'ять існуючих на той час кладовищ. Саме велике - на південніше "столової фотоприладу" на Благовісній до району сучасного стадіону.
Ну і для себе, щоб завершити гарячу суперечку з колегами по краєзнавчим дослідженням - мапа доводить моє твердження про походження Троїцького цвинтаря більш давнє (і значно), ніж початок 20 ст.. Станом на 20ті роки 19 ст. воно вже існувало. Можливо мало іншу назву. Поряд з ним (східніше) ще одно. Припускаю, що це самий старий еврейський цвинтар міста. Раніш його помилково "мапували" в районі вулиці Свято-троїцької та Напільної. А насправді це приблизно в районі дитячої поліклініки (Благовісна/Грушевського).
Ну і ще можна багато чого дописати.
                                                             В.Воротнік

Немає коментарів:

Дописати коментар