середу, 26 жовтня 2016 р.

Довгий рубль Москви

                                           
Сьогодні в Інтернеті розлютився ідея, мовляв, наші заробітчани, які мотаються в Мордор за довгим рублем - молодці: викачують звідти валюту і везуть її в Україну. Риторика в чомусь логічна, особливо якщо її підкріпити розповідями про злочинна влада, яка створює нашим рукатим громадянам умов, щоб працювати в Україні.

Однак ...

На поверхні лежить той факт, що користь для народного господарства воскреслого СРСР багато більше "шкоди" від викачаних з орковскіх бюджетів грошей. Тобто навіть якщо завтра вся Україна виїде на заробітки в Росію - Росії від цього буде цілком добре, бо ніхто нічого не робить собі в збиток. Ніколи.

Але от нюанси ще цікавіше.

1. Не варто було б нам відправити в Росію в далекі гарнізони наших солдатів за довгим рублем? Нехай фарбують бордюри поребрики, поки регулярні російські війська проводять "маневри" в Ростові. Україні ж прибуток, так?

2. Як поводяться заробітчани в умовному Підмосков'ї, коли їх запитують про Кримчей і "громадянську війну"? Рвуть на грудях сорочку і кричать "Крим - це Україна", "Російські війська на Донбасі"? Серйозно? Хотів би на це подивитися, але ось, що з цього виходить з самими росіянами. Прочитайте цю статтю. Цих людей я знаю особисто і дивуюся їхній мужності.

3. Як умовний російський обиватель реагує на події на Донбасі і в Криму, про який опір агресії проти України йде мова, про яке плетінні мереж, зборі волонтерської допомоги, вивезенні поранених, конструюванні мобільних пунктів переливання крові ми говоримо, якщо ось же - мужики з умовної Волині фундамент ллють, а жіночки з умовного Харкова - офіс прибирають? Посміхаються, радісно зарплату забирають, в пику НЕ плюють.

4. На скільки пам'ятаю з історії я, то поневоленним народи працювали на агресора тільки під страхом смерті. І під цим же страхом намагалися цю роботу саботувати. А що тут? Потяги пішли під укіс? Вибухають нафтопроводи? Московський істеблішмент масово захворів на сифіліс? Ага-да.

Насправді все трохи інакше.

Зустрів я тут влітку давнього знайомого. Як життя, як справи, стандартний діалог.

Так ось з'ясувалося, що цей знайомий працював в бригаді по ремонту Останкінської телевежі. Тепер там будує ангари. Для чого, чому? Може там літаки почнуть ставити, може системи С-300/400. Кому яке діло? Головне - рубль.

Увага .вопрос: якої шкоди завдала умовна зарплата знайомого економіці РФ? І на чиїх руках в тому числі кров українських солдатів?

Тобто тут зрада на будь-якому рівні: від плазування перед господарями, які платять рубль, що цементує в свідомості господарів ідею про громадянську війну, до прямого пособництва пропаганді і агресії.

Найбільше мені подобається, що самі заробітчани при таких незручних розкладах починають кивати на липецьку фабрику, економічні зв'язки з РФ і т.п.

"Поки Ахметов не сидить" (тм).

Загалом, в той час, як одні громадяни в прямому сенсі слова змусили рітейлерів перестати закуповувати Снікерс в Росії і почати завозити їх з Польщі / Нідерландів, роблять все, щоб у нас нарешті з'явилися свої деталі на своїх же літаках, зазнають збитків, терплять, зчепивши зуби, інші кивають кудись нагору, колупаються в носі і заливають фундаменти на болотах.

Я просто нагадаю, що подібна громадянська позиція чревата вивезенням працездатного населення на примусові роботи до Сибіру, ​​як це неодноразово бувало в історії братніх народів.

Вибачте, накипіло.

P.S. Господа-заробітчани, при наступній поїздці передавайте привіт Ані Лорак. Я якось про неї теж писав.
                                           Антон Сененко

Немає коментарів:

Дописати коментар