пʼятницю, 24 лютого 2012 р.

Чорнобильці Черкащини, об"єднавшись з усіма знедоленими верствами, протестують проти свавілля влади




23 лютого в Черкасах відбувся мітинг ліквідаторів аварії на ЧАЕС, постраждалих вкладників кредитних спілок та різних опозиційних сил. Чорнобильці заявили, що з початку їх безтрокової акції протесту 11 січня 2012 року з ними не зустрівся ані голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб, ані інші чиновники, щоб вирішити проблеми. А всі відписки представників влади лише загострюють соціальні протистояння.
Голова обласної Спілки ліквідаторів-інвалідів "Чорнобиль-86" Олександр Петренко та інвалід-чорнобилець і водночас протоієрей УПЦ Борис Бродовський заявили, що влада досі не виконала жодної вимоги чорнобильців. Більше того - розпочала переслідування як чорнобильських активістів, так і "афганців" та інших громадських організацій, які вимагають від влади забезпечення соціальних гарантій та відмови від пільг для високопосадовців.
IMGP0239

Крім того, виступили представники чорнобильців із Жашкова, Золотоноші, Монастирища та інших районів області, які наголошували на соціальній несправедливості та ігноруванні інтересів громадян владою у всіх регіонах.
IMGP0240

Чорнобилець Борис Бродовський повідомив, що влада не допустила законного обрання керівництва організації "Союз Чорнобиль України", залишивши на чолі організації "підконтрольного Андрєєва". Так, за його словами, на виборчу конференцію просто не пускали автобуси з делегатами з багатьох регіонів, а деяких навіть арештовували.

Чорнобильці різко розкритикували голову черкаської обласної організації "Союз Чорнобиль України" Володимира Болтенкова за "особисті домовленості з владою" та "ігнорування думки чорнобильців".

Відтак представники різних чорнобильських організацій вимагають провести виборчу конференцію, де переобрати керівництво "Союз Чорнобиль Україна".

"Болтенков і Скляров вирішили, що чорнобильці будуть мерзнути. Так, ми будем стояти до тих пір, поки нас не прийме голова облдержадміністрації. Ми хотіли дати свої пропозиції і так, як це було в інших областях, разом з губернатором написати в Кабмін як вийти з цієї ситуації", - заявив Борис Бродовський.

Чорнобильці заявили, що будуть стояти біля черкаської ОДА поки голова ОДА Сергій Тулуб їх не прийме і не відправить  у відставку керівника Головного управління праці і соціального захисту населення ОДА Михайла Склярова.

Мітингуючі повідомили, що їх своїми мітингами підтримали Львів, Вінниця та Чернігів.

У свою чергу представник об'єднаної опозиції Черкащини Леонід Даценко заявив, що чорнобильська організація "Чорнобиль-86" ініціює створення Ради громадських організацій - своєрідну народну опозицію до нинішньої влади.

"Вже більше місяця стоять чорнобильці під "білим домом" на морозі, під снігом, і за цей час до них не вийшов ніхто. За цей час багато попало в лікарню, тому що в них підірване здоров'я Чорнобилем. Але влада не чує і не бачить простих чорнобильців, афганців, пенсіонерів, молодь... Тому ми будемо виходити на цей майдан і стукати до цієї влади. Нехай сьогодні зазвучить від імені народу гімн майдану...", - сказав Леонід Даценко.

І після цього почувся бій трубами по металевій бочці.

Зі свого боку, проблемами чорнобильців з НародUA поділився Олексій Крамний, представник чорнобильців Золотоноші:

IMGP0254

- Попри те, що є закон, який надає нам право їздити в міжміському транспорті безкоштовно, на маршруті з Черкас до Золотоноші він не діє. Ми повинні платити за проїзд. Чомусь із Черкас у Смілу можна їхати безкоштовно, а до Золотоноші - ні. Я звертався в різні владні установи. Мене спершу посилали до голови нашої обласної організації "Союз Чорнобиль Україна" Болтенкова, потім - в ОДА. Я звертався в облдержадміністацію. Мене послали до працівників соціального захисту, там сказали, що немає коштів. Як же нема коштів, якщо прем'єр-міністр говорить, що в нас постійно збільшується валовий дохід. Це ж корупція, тут відмиваються гроші, корупційні схеми діють. Закон для смілян працює, а для жителів Золотоноші - ні. ОДА задіяна тут в корупційній схемі.

Подаємо резолюцію мітингу чорнобильців.

м. Черкаси 23.02.2012 р.
Резолюція
обласного мітингу потерпілих від наслідків аварії на ЧАЕС, евакуйованих із зони радіаційного забруднення та учасників ліквідації аварії на ЧАЕС

Ми, учасники мітингу, вкотре звертаємося до голови Черкаської обласної держадміністрації С. Б. Тулуба та голови Черкаської обласної ради В. П. Черняка та нагадуємо, що:
- ми жодного разу не отримали конкретної відповіді на наші звернення та пропозиції (копії листів-звернень та відповідей на них додаються).
- Учасники мітингу наголошують на тому, що керівництво обласної спілки інвалідів «Союз Чорнобиль України» не є представником всієї обласної чорнобильської спільноти, а є її невеликою частиною. Тому є незрозумілим небажання обласної влади утворити Громадську раду при голові Черкаської ОДА, де б були представлені всі громадські організації Чорнобильців та інших пільгових незахищених категорій.
- Так, як з 11 січня 2012 р. біля Черкаської ОДА ми проводимо безстрокову акцію протесту, в якій вже взяло участь більш ніж 350 активістів- чорнобильців з усієї Черкаської області, констатуємо що, незважаючи на розпорядження голови Черкаської ОДА С. Б. Тулуба, жоден з його підлеглих не вийшов до протестувальників, що не уможливило швидке урегулювання конфліктної ситуації.

Тому ми вимагаємо:
- Голові Черкаської ОДА С. Б. Тулубу особисто зустрітися з делегатами від учасників акції до 01.03.2012 року.
- Всі бюджетні кошти, які ідуть на утримання Черкаської обласної організації інвалідів «Союз Чорнобиль», направити в міські та районні лікарні на придбання ліків та медикаментів.
- 3 11 січня 2012 року ліквідатори і потерпілі від аварії на ЧАЕС стоять на морозі біля стін Черкаської ОДА, добиваючись зустрічі з представникам влади. За цей час було написано та направлено два звернення до голови Черкаської ОДА С.Б. Тулуба з проханнями про зустріч, щоб обговорити дане положення, але чиновники Головного управління праці і соціального захисту населення (Скляров М. М.), управління регіональної політики в своїх листах-відписках навіть не зробили спроби розв'язати проблеми, які виникли. Навпаки тільки поглибили їх, так як у відповідях на конкретні питання не було аналізу Конституції і законів України, а тільки посилання на меморандум, підписаний між Владою і «Союз Чорнобиль України». Сам меморандум був підписаний без обговорення між чорнобильцями і потерпілими від аварії на ЧАЕС, таємно, по особистій ініціативі Болтєнкова В.М.
Підписання меморандуму стало причиною Чорнобильських протестів. Із письмових відповідей чиновників видно, що вони не знають Конституції і взагалі не володіють ситуацією. Крім того проявили і проявляють байдужість і неповагу по відношенню до протестуючих ліквідаторів і потерпілих, гріючись в своїх кабінетах, а деякі чорнобильці через переохолодження потрапили до лікарень.
Виходячи з вище викладеного, ми, учасники мітингу, вимагаємо відставки таких спеціалістів. Крім того ми знову звертаємося до голови Черкаської обласної держадміністрації втрутитися в ситуацію, яка склалася, прийняти делегатів від протестувальників та виправити положення в рамках Конституції і Законів України.
Люди стоять на межі безвихідності і свавілля чиновників, в разі не вирішення проблем, які склалися, готові об'явити безстрокове голодування біля стін облдержадміністрації з 15 березня 2012 року.
    Джерело: http://narodua.com/rezonans/cherkaski-chornobyltsi-vymahajut-vidstavky-kerivnykiv-sojuz-chornobyl-ukrajina.html

Немає коментарів:

Дописати коментар