четвер, 29 листопада 2012 р.

Роздуми через місяць після виборів


Минув місяць від дня голосування. Та вибори, як ми бачимо, не завершені. Лишаються п"ять "проблемних" округів. Так їх назвала влада. Та чи назвемо ми їх так? Звичайно, для влади вони є проблемою, адже там перемогу отримали представники опозиції. Я не зупинятимусь на трьох округах, які знаходяться поза межами Черкаської області. Хоча, гадаю, там ситуація не відрізняється кардинально від двох черкаських округів.
   Отже, 194 та 197 округи. Один - місто Черкаси, другий - Канівський, Золотоніський, частина Черкаського районів та частина міста Черкаси. От вже нарізали!.. На першому окрузі опозиціонер Микола Булатецький переміг з відривом у 12 500 голосів від "провладної самовисуванки від Фірташа", пані банкірши, почесного президента ПАТ "Азот"  В.Жуковської. На другому представник опозиції, координатор Об'єднаної опозиції Черкащини, поет, лавреат літературної премії ім. Василя Симоненка Леонід Даценко випередив також "провладного самовисуванця" олігарха Б.Губського майже на п'ять тисяч голосів. Зауважу, що дуже важко порівняти статки В.Жуковської зі статками фермера Булатецького. Я вже не кажу про олігархічні мільйони (чи міль'ярди?) Губського у порівнянні з зовсім невисокими статками Даценка.
  І все ж вони змогли отримати перемогу.  Не дивлячись на прямі та непрямі підкупи багатіїв, на залякування, люди віддали свої голоси тим, кому повірили, тим, хто на ділі показав, що з такою владою варто і можливо боротися.  Люди зрозуміли, що більшої користі ці представники принесуть як народні депутати у Верховній раді. Бо у цьому, нашому, випадку ми побачили, що бабло не змогло побороти гідність. І у першу чергу - гідність виборця.
   Про всі перипетії та негаразди, що творилися протягом двох тижнів на окружних виборчих комісіях я вже писав тут неодноразово. Але то все була констатація фактів, негативних фактів, які, як ми розуміємо, аж ніяк не красили владу.
  Але тепер я хочу зрозуміти й дати привід для роздумів та висновків читачам, що ж ми за владу маємо? Як же ця влада нас хоче і, не приведи Господи, зможе переконати у своїй правоті, що на цих округах неможливо було підрахувати голоси! Як це - неможливо? Чи папероїд Матюша поїв усі протоколи, включаючи й ті, що знаходилися в руках у спостерігачів та членів комісій від опозиції? Для чого накупили, витративши наш з вами мільярд, отих камер відеоспостереження? Невже навіть за їхньою допомогою неможливо перерахувати кількість голосів за того чи іншого кандидата, переглянувши відеозапис підрахунку  голосів дільничими комісіями з тих камер? Чи може, нам просто нагло брешуть, тримаючи за бидло та лохів?!!..
   Ще дуже хочеться сказати, що виборці не склали руки, не заспокоїлись і через місяць після виборів.   На Форумі демократичних сил Черкащини було утворено Революційний комітет захисту голосів виборців.  Як відомо, Форум відбувся 17 листопада у актовій залі Черкаського обласного краєзнавчого музею. Через декілька днів директорка музею, знана у місті, поважна людина, справжня фанатка своєї справи, яка два десятки років цій справі віддала,  була звільнена з посади. Хоча, голова Черкаської ОДА "Хєрой" України, кавалер масонського ордена св. Станіслава Сергій Тулуб, зробивши невинні очі  проінфомував нас, що він "нє в курсє дєла"...
  Через тиждень засідання комітету проводилось вже в іншому приміщенні. Людей прийшло на це засідання  не менше, а  прийняте Форумом Звернення підписало більше двох тисяч черкащан. Збір підписів продовжується. Наступної суботи, 1 грудня, відбудеться чергове засідання комітету і на ньому буде прийнято найближчий план реальних дій (а скоріш - протидій цій владі фальсифікаторів).  
   Люди розуміють, що ніяких перевибоів не треба - треба чесно віддати перемогу переможцям. Та чи бажає цього влада? Навряд...

Немає коментарів:

Дописати коментар