середу, 21 листопада 2012 р.

"Чому не йде Апостол Правди і Науки?!!"

Сьогодні до мене звернувся директор однієї із середніх шкіл Черкаського району. Під час нашої зустрічі він розповів про те, під який прес зі сторони влади потрапив після парламентських виборів. Вже тривалий час продовжуються планові й позапланові перевірки від різних контролюючих інстанцій, від районного управління освіти та інших владців районного та обласного масштабу. Нерви у людини на межі зриву, не витримують того пресингу і він тепер вимушений був піти на лікарняний.
  А справа в тім, що, як виявляється, ще напередодні виборів усім директорам шкіл надійшли накази вступити до Партії регіонів та взяти активну участь в передвиборчій агітації за цю політичну силу. Але школа, якою керує мій співрозмовник, єдина в районі, яка не виконала цього розпорядження. Адже директор цього навчального закладу вже протягом багатьох років є членом Української народної партії. Наступним кроком, що не сподобався владі, була відмова директора прийняти в "дарунок" від одного з провладних кандидатів зошити й щоденники, де був зображений той кандидат та містився текст, пояснюючий, від кого цей подарунок. Директор пояснив, що це є агітацією і це не дозволяється у державних, а надто, навчальних закладах. Ще один факт, який на думку директора школи, призвів до репресій проти нього - неявка делегації від школи на районну конференцію ПР. І поясненя, що він не є членом цієї політсили, не приймалась. "Ви, що, не розумієте, хто вам роботу дає?"...
    Також мій співрозмовник додав, що жертвою такого пресингу від влади став не він один. Виявляється, директор ще однієї школи Черкаського району також потрапив під репресії з тієї причини, що на нещодавніх виборах був спостерігачем від опозиції.
   Інформація про таку "злочинну діяльність" наших освітян дійшла й до обласної влади. Один з заступників голови Черкаської ОДА доповів своєму патронові, "нєудобопоминаємому" Сергієві Тулубу, а той, як зазвичай годиться, дав команду "Убрать!" І - почалось. "Ви б лише почули, як вони дозволяють собі спілкуватися зі мною. "Малчать!", "Встать!",  "Сідєть!", "Ви даіграєтєсь!" - це найлітературніші оклики, які вони застосовують до мене та очолюваного мною колективу", - розповідає мій співрозмовник.
  Що образливо, школа, про яку йдеться мова, є однією з кращих у районі. За останні роки не мала жодних зауважень зі сторони вищого керівництва, неодноразово була переможницею усіляких конкурсів, має дипломи та нагороди. Директор завжди добросовісно справлявся з керівництвом, є добрим господарником, педагогом. Та для нашої сьогоднішньої влади все це не є пріоритетом для належної оцінки його діяльності. По-перше, він не дивиться в рот і не їсть очима начальство, не б"є перед начальством земних поклонів та не ллє в їхню адресу медових  дифірамбів. Це і стало головним приводом для цькування та намагання позбавитись від нього.
   От і думаєш, "голову схопивши в руки": Ну немає жодних підстав назвати табачниківську інституцію Апостолатом Правди і Науки. Як і загалом, усю сьогоднішню владу в Україні...




1 коментар:

  1. Газета "Україна молода":

    У селі Свидівок Черкаського району від незапланованих перевірок лихоманить школу. «За планом районне управління освіти мало перевіряти наших колег у школі села Вергуни, але вони чомусь з’явилися у нас. Після них до нас прийшли пожежники та працівники СЕС. Кого чекати завтра — не знаю», — розповідає «УМ» директор Свидівоцької школи Євгеній Нелін.

    Такі візити Євгеній Анатолійович пояснює двома причинами. Перша — в очолюваній ним школі досі немає первинної організації Партії регіонів, і це теперішній владі дуже не подобається. А оскільки створювати її педагоги не поспішають, тож до школи — прискіплива увага. При цьому, припускає він, усе робиться для того, аби звільнити його з посади. За словами директора, у період виборчої кампанії у Свидівок навідувався один із депутатів районної ради, який раніше був районним чиновником, а тепер є обласним, й у робочий час збирав бюджетників, у тому числі й педагогів, доносячи інформацію про вибори, що викликало незадоволення людей. В останній свій приїзд на зібранні у Будинку культури він сердито запитав: «Чи є тут школа?» і наказав педагогам: «Ану встаньте!». «Я сказав колегам: не вставайте!». Тоді й мені пішла команда: «Встаньте і вийдіть!», — обурюється Євгеній Нелін. І наводить ще один приклад: на одному з таких зібрань у селі посадовець iз району пообіцяв: «Я вам зроблю тут 37й рік!». Це, наголошує Нелін, чули багато людей, які там були присутні.

    Другою причиною позапланових перевірок директор Свидівоцької школи Євгеній Нелін вважає ще один конфлікт. За його словами, з початком навчального процесу, коли у школі були розподілені години між педагогами, одна з учительок поїхала до цього ж чиновника й поскаржилася, що «притісняють члена Партії регіонів», мовляв, не дали тієї кількості годин, які вона хотіла. «Вчителька та не є членом Партії регіонів, але мені подзвонив керівник районного відділу освіти Анатолій Шовкопляс і сказав, що за вказівкою зверху я маю забрати години у одного педагога й віддати іншому. Так під звільнення потрапляли двоє фахівців», — веде далі директор. Він наголошує, що не прислухався до такої «поради» навіть після двох дзвінків iз районного відділу освіти. Вийти зі складної ситуації допомогли колеги. Вони дізналися, що безробітними можуть стати два педагоги, й відмовилися від додаткових годин на користь учительки, котра скаржилася. «Без годин могла залишитися моя колега, котра тільки прийшла у школу. Заради неї я так вчинила. Бо мені теж допомагали, коли починала працювати», — пояснює свій крок учителька початкових класів Лідія Біда.

    «Нашого директора пресують за інакодумство, бо він не боявся казати правду в очі. А після виборів керівникам району дали по шапці, то вони свою лють вирішили вилити на директора», — припускає капітан III рангу запасу Олександр Калько, який викладає у Свидівоцькій школі військово–патріотичне виховання.

    Водночас начальник відділу освіти Черкаської райдержадміністрації Анатолій Шовкопляс заперечує будьякі вказівки зверху, а незаплановані перевірки у Свидівоцькій школі пояснює дорученням голови райдержадміністрації. Каже, вони відбуваються не лише у цій школі, а й в інших, мовляв, триває перевірка управлінської діяльності директорів шкіл. Анатолій Іванович також зазначає, що він особисто нікого не змушував звільняти людей, каже, в цій школі всі педагоги забезпечені годинами і мають ставки, як і належить.

    «Звільнити з директорської посади збираються не лише мене, а й інших директорів. І в районі, і в області. Це, по суті, репресії», — зазначає Євгеній Нелін.

    Як пояснив «УМ» Іван Могила, заступник голови обкому профспілки працівників освіти і науки, інформації про те, що після виборів на Черкащині планується звільнення директорів шкіл, до них не надходило.

    ВідповістиВидалити