пʼятницю, 7 вересня 2012 р.

Кому заважає Храм Покрови?

    За останні роки вже неодноразово в ЗМІ підіймалась тема про тиск влади на Українську Церкву. Саме на Українську - за змістом, мовою, суттю. Про події навколо Українських храмів на Черкащині та в самому обласному центрі вже вже декілька разів згадувалось і на цьому блозі. То влада зазіхалась на землю, виділену храмам, то на самі приміщення, будівлі, у яких храми знаходяться. Ось і тепер виникла загроза існування Храму Покрови Пресвятої Богородиці УАПЦ. Цей Храм знаходиться у приміщенні колишнього кінотеатру "Зірка" по вул. Благовісній, 54.
  Це приміщення у 1995 році рішенням міської ради було передане у безоплатне користування громаді Храму терміном на 49 років. За цей час у приміщенні зроблено великі об’єми робіт. У Храмі знаходяться роботи відомих митців: Д.Нарбута, М.Теліженка, І. Фізера, І.Лавріненка, М.Крючкова та ін.   
 
  Настоятель Храму Покрови о. Назарій Кучерявий
      Тепер міська рада постановила брати з  громади помісячну орендну плату у розмірі 3 200 грн., що є для неї непідйомною сумою. І це у той час, коли за понад 2 га землі у Першотравневому парку Церква Московського Патріархату  сплачує 1 грн. на рік. Чи це не є досить дивним підходом до нашої, Української Церкви? І чи не є подання до Господарського суду Черкаської області за № 5026/1211/2012 від 15.08.2012 р. про виселення  громади з приміщення по вул..Благовісній, 54  реакцією на прийнятий ВРУ Закон про мовну політику, адже у цьому Храмі служба ведеться саме українською мовою? Чи не є це реакцією влади на те, що настоятель Храму о. Назарій Кучерявий, висунутий кандидатом в Народні депутати від УНА?
    На жодне засідання відповідної комісії, сесії, суду від  громади Храму, як зацікавленої сторони не було жодних запрошень чи викликів. Все робиться утаємничено від вірян та настоятеля Храму. От і знову, 6 вересня відбулась чергова сесія міськради, де депутатська більшість (а це - вільні демократи Бродського-Одарича та регіонали з комуністами - сором на 22-му році Незалежності) не проголосувала за подання тимчасової комісії повернутися до попередніх умов користування будівлею, в якій знаходиться Храм Покрови. І також на це сесійне засідання не було запрошено жодного представника зацікавленої сторони.
    Гадаю, що такі дії влади міста Черкаси, такі судові рішення можуть призвести до соціального вибуху. Не думаю, що можна стояти осторонь, коли влада попирає  право громадян молитися у тій Церкві, у якій вони вважають за необхідне. Тобто, попирається  конституційне право на  свободи.
   Основними прихожанами  Храму є люди переважно похилого віку, ветерани ОУН-УПА та патріотично налаштоване населення міста.
   У Храмі знаходяться мощі святих.
  Таке виселення громади Української Церкви на вулицю відбувається вперше за часи Незалежности України.
    Тож, констатуємо: Україна повертається у часи радянщини, коли безбожно рушили храми, переслідували християн, виганяли з церков на вулицю.
     Повернімо нашій Церкві право на життя!






Немає коментарів:

Дописати коментар