суботу, 13 квітня 2013 р.

До Великодня з чистими помислами

Вчора проводив круглий стіл на тему "До Великодня з чистими помислами". Запросив туди представників духовенства різних конфесій - УПЦ (КП), УАПЦ, УГКЦ. Хоча прийшов один лише представник УГКЦ, настоятель Храму Пресвятої Богородиці о.Юліан Шеремета. Також на запрошення відгукнулися голова Черкаської обласної філії Спілки письменників України, майстер слова Валентина Коваленко, керівниця обласної спілки народних майстрів Ольга Мартинова, актриса, співачка, заслужена актриса України Наталка Мамалига з донею Богданою. Прийшло немало представників ЗМІ.

   І сам особисто, і усі, хто був присутній на цьому заході, залишили по ньому масу позитивних вражень та почуттів. Дуже цікавим був виступ о.Юліана. Насамперед отець відзначив, що живемо ми в часи великої кризи. Та криза ця не економічна, не соціальна, не культурна, а перш за все - духовна. Все решта є лише наслідком. Відзначив, що на ту владу, яку ми маємо, ми самі й заслуговуємо.
       Далі о. Юліан розповів, що підготовка до святкування найбільшої події християнства - Світлого Христового Воскресіння - це неабияка відповідальність насамперед перед собою. Адже піст - це не дієта (до речі, як і купання на Водохреща - це, без віри, без відвідування Храму, лише загартовування). Та й сам прихід на Пасху до Храму з Великоднім кошиком, але без підготовки духу, без віри й духовності - це, як купити дуже дороге авто, не маючи ні водійських прав, не вміючи їздити і жодного разу не скористатися цією автівкою, лише пишатися, мовляв, ось яка в мене машина є. Тобто, до усякої події у Християнстві відноситися необхідно перш за все, готуючись до неї духовно, готуючи свій дух, душу, у вірі, у покаянні. "Не дивись, які твої брати та близькі погані, а дивись, наскільки ти сам поганий і що треба зробити, щоб стати чистішим", - таким чином треба підходити до себе в Пості.

   Митці, представники культури розкрили перед аудиторією своє бачення  підготовки до свята. Кожен з виступаючих розказав, як негативно вражають сьогодні митців дії влади в галузі культури. Один лише факт призначення на посаду директора Черкаської обласної філармонії 23-річного дівча без досвіду, студентки лінгвістичного факультету говорить про намагання влади загубити культуру.

  Тобто, обговорюючи тему, начебто далеко позаполітичну, невільно повертаєшся і до питань політичних. Так все взаємопов'язано. Та навіть і те, що в нормальному громадянському суспільстві питаннями духовності й моралі, культури й традицій мала би займатися держава, а не опозиційні до влади в ній сили. Ми ж маємо таке державне керівництво, якому "далеко до спини" ці проблеми.

  До речі, Наталка Мамалига не дарма прийшла з донькою. Адже Богдана, якій вже пішов 12-й рік, вперше взяла до рук писачка у 5-річному віці. Вона й принесла з собою того, пам'ятного їй писачка. Принесла й виготовлені власноруч писанки.
   Одним словом, така зустріч, гадаю, усім принесла користь. Ніхто не залишився байдужим до почутого. Для когось це було почуто вперше. А хтось, можливо, й вирішив дати власну переоцінку своїм справам, своєму життю, в чомусь змінитися на краще. 
   Світлини - Вікторія Черкасова.

Немає коментарів:

Дописати коментар