середу, 10 квітня 2013 р.

UCAB-"Відроджене життя": 20 людей померло в Черкаській області через корупцію в Облдержадміністрації




9 квітня 2013 року, хворі на хронічну ниркову недостатність,  які можуть померти в разі припинення лікування, та активісти вийшли на протест під стіни Адміністрації Президента та Черкаської облдержадміністрації. Перед входами до державних органів вони розстелили шестиметровий килимок, з написом «Доручення Президента України – Килимок С.Тулуба». Ці килимки символізують те, що голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб витирає ноги об
Доручення Президента. Воно зобов’язує профінансувати життєво-необхідну послугу гемодіалізу для хворих у Черкаській області. До цього часу чиновники не виділили коштів на лікування пацієнтів.
«6 квітня виповнився рівно рік з моменту видання офіційного доручення Президента України, яке зобовязує  повністю профінансувати  послуги гемодіалізу в Черкаській клініці гемодіалізу «Фрезеніус», – стверджує Дмитро Шерембей, голова пацієнтської організації ЮКАБ. Але підлеглі Віктора Федоровича, як ми бачимо, банально витирають ноги об це доручення, ігноруючи його».
Хочемо нагадати, що конфліктна ситуація навколо німецького сучасного центру гемодіалізу «Фрезеніус» у м. Черкаси триває вже другий рік поспіль. За цей час більше 20 черкащан померло, не отримавши належної допомоги. Скандал набув міжнародного розголосу через невиконання місцевою владою взятих на себе зобов’язань оплачувати лікування щонайменше 100 хворих щороку. Натомість гроші перенаправляються до іншої лікарні, з якої місцеві чиновники мають свій зиск.
Протягом останніх 2-х років «Фрезеніус» в борг лікує українських пацієнтів. За ці роки  борг склав вже майже 3 млн. гривень, що загрожує закриттям клініки.
Заручниками ситуації стали десятки хворих з Черкаської області. Через несплату державою їх лікування, хворі втратять будь-яку можливість отримати лікування, без якого людина з такою хворобою може прожити не більше 2-х тижнів.
«Для хворих на хронічну ниркову недостатність життєво необхідно постійно проходити процедуру гемодіалізу, – стверджує Ірина, пацієнтка клініки «Фрезеніус», –  Я не хочу, щоб моя дитина залишилася сиротою! Без гемодіалізу я помру.  Ми сподіваємося, що влада нас почує, і ми зможемо надалі лікуватися.»
За словами головного лікаря центру гемодіалізу «Фрезеніус» Володимира Новаківського, через заборгованість перед німецькими інвесторами є загроза закриття центру. «Найстрашніше те, що пацієнти опиняться просто на вулиці, тому що в державних установах немає потужностей для проведення процедур для всіх, хто їх потребує, навіть якщо вони працюватимуть в 4 зміни.» – додає лікар.
Після масової акції протесту, влаштованої пацієнтами під будівлею Черкаської обласної державної адміністрації 22 березня 2013р., прокуратура м. Черкаси почала перевірку фінансової діяльності клініки «Фрезеніус». Про це є офіційне повідомлення на сайті облдержадміністрації.
Слід відзначити, що до відкриття «Фрезеніусу» в черкаській області спостерігалася найвища смертність в Україні серед пацієнтів з нирковою недостатністю, складаючи майже 25% від усіх хворих. 
Після акції пацієнти передали офіційного листа до Президента України Віктора Януковича з проханням ще раз нагадати своїм підлеглим про необхідність розв’язання конфлікту, відповідно до його доручення.


Додаткова інформація:
Коли ниркова недостатність не підлягає лікуванню, для рятування життя застосовують гемодіаліз: за допомогою апарату «штучна нирка» з крові видаляють продукти обміну речовин. Пацієнт з хронічною нирковою недостатністю без процедури гемодіалізу проживе 7-10 днів.

Інформаційна довідка щодо клініки гемодіалізу в Черкасах
У 2008 році було підписано Протокол про наміри щодо співпраці між німецькою клінікою «Фрезеніус» та Черкаською ОДА на 10-річний термін. Кожен рік між обласною лікарнею та клінікою «Фрезеніус» мав укладатися договір про співробітництво.
До відкриття «Фрезеніусу» в м. Черкаси в області була найвища смертність в Україні серед пацієнтів з нирковою недостатністю, складаючи майже 25% від усіх хворих.
Протягом останніх двох років українська сторона не виконувала, або не в повному обсязі виконувала свої зобов’язання. Наразі борг перед німецькою клінікою становить майже 3 млн. гривень за 2012 рік, і клініка опинилася перед загрозою закриття.
Після пацієнтської акції у 2012 році Президент України Віктор Янукович видав Доручення голові Черкаської ОДА С.Тулубу  профінансувати послуги гемодіалізу в клініці «Фрезеніус» за кошти обласного бюджету, проте Доручення досі не було виконано.
У 2013 році  Черкаська ОДА відмовляється укладати договір на 2013 рік і не сплатила частину боргу за 2012 рік. Обласна лікарня відмовляється направляти пацієнтів на лікування до клініки «Фрезеніус».
Вартість однієї процедури гемодіалізу в німецькій клініці та обласній лікарні однакова, на даний час вона складає 829 грн. Ефективність лікування в обласній лікарні та Центрі «Фрезеніус» суттєво відрізняються на користь останнього, про що свідчить різниця в рівні смертності. У Черкаській обласній лікарні вона вища більше, ніж в 5 разів. Так, за останні два роки в обласній лікарні померло 20 хворих. Також в обласній лікарні зафіксовані випадки зараження пацієнтів вірусним гепатитом під час процедури гемодіалізу – 7 пацієнтів протягом 2011 року.
19 березня ЮКАБ розмістив на своєму сайті та на Кореспондент.нет анонс про проведення 9 квітня акції у Києві з вимогою виконати Доручення Президента. 22 березня  у Черкасах під час засідання ОДА пацієнти намагалися потрапити на засідання, де мали розглядати питання виділення коштів на лікування хворих, що потребують гемодіалізу. Того ж дня розпочато позапланову перевірку фінансовою діяльності Центру «Фрезеніус» співробітниками прокуратури.
Коли ниркова недостатність не підлягає лікуванню, для рятування життя застосовують гемодіаліз: за допомогою апарату «штучна нирка» з крові видаляють продукти обміну речовин. Пацієнт з хронічною нирковою недостатністю без процедури гемодіалізу проживе 7-10 днів.


Цитати пацієнтів з опитування
Ольга:«За год моего пребывания в облбольнице на диализе случилось несколько случаев летального исхода. Это было страшно. Это напоминало нам о неизлечимости нашей болезни. Я испытывала состояние безисходности. В клинике «Фрезениус» мы почувствовали перспективу дальнейшей жизни.»
Олексій:«Рівень смертності в обласній лікарні був великий. Особливо це було на початкових місяцях процедури гемодіалізу. Але ж багато людей помирало внаслідок загострення таких побічних хвороб як гепатит. У багатьох вздувались животи внаслідок збільшення печінки.»
Любов:«В обласній лікарні дуже часто помирали хворі. Як тільки я туди поступила, то рахувала кількість померлих. Нарахувала 29 осіб (це десь на протязі одного року), потім мій стан погіршився і були вже не до статистики. …Враховуючи мій стан – гемоглобін був дуже низький, не можу назвати всі цифри точно, бо нам там навіть не говорили про це. Те що я випадково дізнавалась, то було і 83 і 76.
У «Фрезеніус» я поступила з гемоглобіном біля 80, через місяць його підняли до 120, таким він тримається постійно з невеликим коливанням. Про це я дізнаюся від лікаря із листка-об’яв щомісяця.»
Світлана:«За півтора роки, які я лікувалася в обласній лікарні, померло 10 моїх знайомих, з якими я була в один день на діалізі, інші випадки були, але я цих людей не знала.»
Анастасія:«В обласній лікарні я була майже 4 роки, але прізвищ не пам’ятаю, лише деякі імена. Та і то запам’ятовувати іноді було непотрібно, люди там дуже часто мерли, декілька чоловік взагалі померли поряд зі мною в діалізному залі, деякі в палаті. Було таке, що в понеділок люди на діалізі були, а в середу вже немає. Там був конвеєр, я там лежала і думала, що хоч би не я наступна, так страшно було!»


ДОРУЧЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
Щодо розв'язання нагальних проблем із забезпеченням лікування хворих методом гемодіалізу
З метою розв'язання нагальних проблем із забезпеченням лікування хворих методом гемодіалізу:
Р.БОГАТИРЬОВІЙ,
Ю.КОЛОБОВУ,
Голові Ради міністрів
Автономної Республіки Крим,
головам обласних, Київської,
Севастопольської міських
державних адміністрацій
Проаналізувати за участю Національної академії медичних наук України стан надання медичної допомоги хворим, які потребують лікування методом гемодіалізу, та за результатами аналізу вжити невідкладних заходів щодо вирішення питань організаційного та фінансового забезпечення для повного охоплення такою допомогою хворих, які її потребують.
Доповісти до 1 травня 2012 року
С.ТУЛУБУ,
В.ХОМЕНКУ
Ужити в установленому порядку заходів щодо забезпечення у 2012 та наступних роках у повному обсязі фінансування з відповідних місцевих бюджетів послуг із гемодіалізу для пацієнтів за відповідними медичними показаннями, врегулювання проблемних питань з іноземними інвесторами, які реалізують проекти зі створення діалізних центрів в Черкаській та Чернігівській областях.
Доповісти до 6 квітня 2012 року
Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ


Немає коментарів:

Дописати коментар