неділю, 13 жовтня 2013 р.

Іркліїв. Свято козацької слави.

12 жовтня вшосте відзначали свято Козацької слави в Ірклієві, на Черкащині.


      Свою оповідь розпочну з того, що 10 років тому, у 2003 році, козаки Ірклієвського полку Українського козацтва розпочали відроджувати свої  козацькі традиції, розпочавши зі своєї домівки. У дворі приміщення, де знаходиться полкова канцелярія, ще 2003 року було розпочато насадження скверу. Козаки привезли з Холодного Яру дубків, берізок та висадили їх. І від того часу щорічно у День козацької слави Чорнобаївщини, який цього року проводився шостий раз, розбудовується Парк Козацької слави. Цього року традицію було продовжено.
  Висадивши цьогорічні дубки, козаки зібралися в канцелярії, де було проведено Козацьку раду Черкаського краєвого отаманства Українського козацтва. На раді узяли участь представництва Іркліївського, Черкаського, Золотонісько-Кропив'янського, Канівського, Кам'янського, Холодноярського та Монастирищенського полків.
 


                                                                                              



Молоді козаки Черкаського полку виглядали найсучасніш!














 По закінченню Ради, козацтво зібралося біля 10 років тому встановленного пам'ятного каменя вшанувати своїх пращурів, Прозвучала гарматна сальва.




Далі, вишикувавшися в колону, козаки рушили до центру Ірклієва, долучитися до загального святкування.











Іркліїв святкує.











Вишикувались у шерегу біля  пам'ятника, який козаки встановили таким чином. Хоча, вважається, що на коні зображено Богдана Хмельницького, на шаблі виковано цитату І.Мазепи: "Через шаблю маєм право".



Автор пам'ятника, скульптор Іван Лавріненко.




На центральній трибуні земляків вітає отаман Іркліївського полку Юрій Сушко.
 

Насамкінець на козацтво чекала справжня юшка та куліш.



  

1 коментар:

  1. Василь Милокост: " Пане Назар! Наше товариство теж провело заходи до Дня Покрови Пресвятої Богородиці та Дня Українського "Козацтва" в с. Лебедин створено Козацький курінь 12.10.2013 р. Всього було прийнято до "Козацтва" і висвячено сто шісьдесят осіб. Серед яких найменші козачата, джури, молоді козаки і вже дорослі козаки".

    ВідповістиВидалити