четвер, 23 січня 2014 р.

22 січня. У черкащан хата не скраю.

   На сьогодні, 22 січня громадською організацією "Воля ХХІ",  керівником якої є я -  до Черкаської влади було надане повідомлення про проведення  урочистостей, присвячених державному святу - Дню Соборності. Ми наголошували, що відзначення державного свята не є якоюсь протестною акцією.
На 17-30, як і було заявлено, до Соборної площі міста зібралося понад тисячу черкасців. Деякі ЗМІ нарахували до 2 500 осіб.  На площу прийшли і молодь, і люди старшого віку. Але... Не все так сталося, як гадалось. На самому початку заходу до трибуни підійшов працівник ДВС (державної виконавчої служби) і почав зачитувати якийсь папірець (скоріш за все той, що інформує про заборону мирних зібрань на міських майданах). На це черкасці відповіли обуреними "Ганьба!", "Геть!", "Це - державне свято!"
   На це зібрання були запрошені священники українських конфесій. І велика вдячність їм, а це - три священника УПЦ (КП), о.Назарій Кучерявий (УАПЦ) та о. Юліан Шеремета (УГКЦ).
  Священники були запрошені для відслуження спільного молебеню до Дня Соборності. Та, нажаль, сьогодні трагічний для України день - день, коли влада вбила мирних людей. І тому почався захід зі спільної літії по загиблим на Грушевського в Києві.
  Надалі, у проповідному слові священники наголошували, що саме влада і зіпсувала українцям свято. "Ми не маємо права поїхати до Києва, не маємо права тут мітингувати. Та нас скоро з хат повиганяють. Виганяють з церков, церкви забирають. То хто ж ми такі? Взагалі ніхто? Тримайтеся! Всі розуміють, що тих, хто на майдані, викликатимуть до прокуратури. Всіх потрохи тягають вже. Така влада. Хоче всіх тримати на мотузці, усіх залякати. Але ж нас більше, ніж їх! І тому ми не повинні боятися! Але пам’ятайте, що через кров ніколи не приходило добро. Та вони починають її проливати! Пам’ятайте також про полеглих!" - звучало з їхніх вуст.
  Інші промовці - громадські, партійні, релігійні діячі - висловили жаль, що сьогодні водночас проходить і святкування, і панахида.
   За тим, після надходження до учасників зборів інформації, що у ці хвилини до обласної телекомпанії "Рось" для участі у прямому ефірі прямує один з заступників голови ОДА, черкасці перемістились до ОДТРК, узяли її у ланцюг і вимагали надання можливості прямого ефіру присутнім депутатам від опозиції. На що влада відповіла наступним чином (світлина з сайту "Прочерк"):

  Через годину після початку зборів надійшла інформація, що за 200 метрів від Соборної площі міліція заблокувала  мікроавтобус із допомогою для  Майдану.  Близько двохсот активістів   відтіснили працівників міліції. Люди оточили автомобілі з міліціянтами і не дали їм виїхати, аби вони не стежили за бусом та не перешкоджали його переміщенню.  Люди кричать «Ганьба!».  Деякі активісти прийшли в касках та масках на обличчі.  Серед присутніх міліція помічає хлопця з протигазом і починає наполегливо радити йому зняти його. Хлопець відмовляється і йому погрожують арештом. Присутні тут-таки обурені побратими закривають плечима юнака.
 Надалі колона тепер вже мітингувальників попрямувала до Театральної площі до пам'ятника Тарасові Шевченку, де заступник міського голови Павло Карась повідомив що на цей час у Києві вже утворена Народна рада і сам п. Павло оголосив про те, що присягнув Народній Раді України.
- Шановні друзі! Я як заступник міського голови повідомляю вам, що створено Народний Уряд України! Я як заступник мського голови присягаю на вірність Народній Раді України!
Ті незаконні рішення Уряду Азарова, який заплямував себе кров’ю українців, відсьогодні не діють!
  
Учасники протестного мітингу підтримали рішення Павла Карася вигуками «Ура!».
  Колона від пам'ятника Тарасові вирушила містом із закликами "Черкаси, вставайте!". Йшли повз пам'ятник Богдану Хмельницькому, зупинилися на хвилину біля прокуратури (уже встиглої оточитися міліцією та "Грифоном"). І дійшли до площі 700-річчя Черкас, де події 22-го січня дійшли до свого логічного завершення. Закінчилися тим, що ініціатори заходу оголосили, що такі акції будуть безстроковими.
  Нижче - короткий фотозвіт про події:





























Немає коментарів:

Дописати коментар