пʼятницю, 24 січня 2014 р.

Штурм будівлі ОДА в Черкасах - придушення повстання - хроніка подій

Повідомляє сайт "Кропива":

23 січня на 18.00 на Соборній площі анонсувався чи не найбільший мітинг за останні десять років. Як і прогнозувалося, зібралося дуже багато людей, мітингувальники постійно підходили. О 19.00 на площі зібралося близько 7 тисяч черкащан.
Мітинг почався з мирних виступів та засудження протистояння в столиці. За відсутності перших опозиційних облич, виступали Максим Булатецький та Павло Карась. Виступали мирно, але було зрозуміло, що лише маленька іскра все запалить.
Такою іскрою стали слова одного з виступаючих трохи ближче підійти до будівлі ОДА. Ці слова були сприйняті найбільш радикальними патріотами як заклик до дії. Люди фактично лавиною ринулися до центрального входу.
  
Заступник міського голови Павло Карась  спробував повернути мітинг у мирне русло, але це вже було йому не під силу.
   Диспозиція була наступна – близько 2 тис. найактивніших патріотів обступили 40 працівників міліції. Відбулося декілька спроб штурму. Після третьої спроби міліцію почали відверто бити і відтягувати.
  Фактично за 30 хвилин зовнішній кордон міліції було подолано. Почався погром центрального входу. З середини будівлі йшов сльозогінний газ та вода із пожежних рукавів. Міліціянти трохи постоявши та отямившись через чорний хід перемістилися в середину будівлі тримати оборону.
Після погрому центрального входу, атака перемістилася на боковий вхід з вулиці Байди-Вишневецького. Тут Беркут зробив декілька пострілів із помпової рушниці, та кинув вазон на голову дівчині (вона потрапила до лікарні в тяжкому стані зараз роблять операцію – ред.) Групі активістів вдалося прорватися до кількох кабінетів але дві особи потрапили в полон. Міліція в будівлі забарикадувалася на третьому поверсі. До 21.30 активісти активно громлять перші два поверхи, знищують документи, палять меблі.
  
Близько 21.30 підтягуються перші допоміжні загони, які ховаються по прилеглих дворах – це орієнтовно 50 осіб з щитами та в касках. Мітингувальникам потрібен лідер, щоб очолив протест та готуватися до оборони. Але такого лідера не знаходиться, Павло Карась та Максим Булатецький – найвідоміші з присутніх просто зникають.
В цей час з'являється інформація про підтягування сил з районів та навіть з сусідньої Київської області. Після 22.00 підрозділи міліції переходять в наступ, прибуває підмога. Мітингувальників б'ють на Соборній площі та затримують. Будівлю ОДА звільнено від мітингувальників, а затриманих вивозять в невідомому напрямку. Активісти організовують спробу контрнаступу і намагаються підпалити будівлю ОДА та перевернути автозаки. Однак знову несуть втрати. Тривають спорадичні сутички, активісти починають відходити дрібними групами при цьому даючи фізичний відпір міліції.
Близько 23.00 будівля була повністю зачищена, затримано понад 50 активістів. Угрупування бандитів у формі прочісують центральні вулиці міста у пошуках революційної молоді.
Міліція радо фотографується на фоні розгромленої будівлі Черкаської ОДА. Мітингувальників немає, натомість міліції дуже багато не менше 300 осіб. Тут вже появилися  опозиціонери Віталій Іляшенко («УДАР») та Анатолій Бондаренко («Батьківщина») які повернувшись з Києва намагаються визволити полонених активістів з рук бандитів у формі.












2 коментарі:

  1. Валерій Любченко24 січня 2014 р. о 08:13

    Які тут можуть бути коментарі? Влада оголосила народові війну на знищення. Добре підготувалася до народного повстання, бо за останні двадцять років виростила собі на захист таких відвертих вбивць, як Беркут і та ж сама міліція. А тому з цієї владою не може бути мирних мітингів, переговорів і т.п. Бо ця влада є гірша за фашистів! Йде цинічне знищення України і українців. А тому кожен з нас мусить пам'ятати лише одне - для українця на його землі є тільки два варіанти: або бути рабом і годувати свою владу навіть тілами своїх дітей, або брати в руки зброю і завойовувати справжню незалежність і волю!

    ВідповістиВидалити