четвер, 30 січня 2014 р.

300 садистів. Нестримний «Беркут» з Півдня.

Повідомляє "Дзвін":

Вже відомо, чий «Беркут» бив черкащан та автомайданівців під час протестних акцій. Як повідомив начальник управління громадської безпеки УМВС України в Черкаській області Володимир Іващенко, до Черкас із південних регіонів України прибуло дві групи «беркутівців» по 150 осіб у кожній.
- 23 січня після нападу на Черкаську обласну державну адміністрацію, враховуючи складну ситуацію, із південних регіонів України до Черкас прибула група працівників спецпідрозділів міліції в кількості 150 чоловік. Дещо пізніше прибула ще одна група працівників спецпідрозділів у такій же кількості. Це потрібно було для того, щоб забезпечити охорону громадського порядку та не допустити нападів на державні установи в Черкаській області, – поінформував Володимир Іващенко.
Лють із якою південні «беркутівці» розправлялись із демонстрантами, журналістами і випадковими перехожими, дають право черкащанам називати їх карателями. Придумали карателям і назву – загін «300 садистів».
Загін «300 садистів» прославився багатьма епізодами. Карателі у міліцейській формі 23 січня перетворили хол будинку облради у гестапівську катівню. Звільнивши будинок від мітингувальників, «садисти з півдня» затягли у хол близько тридцяти черкащан. Полонених обливали холодною водою за мінусової температури повітря (точно як фашисти генерала Карбишева), товкли як чорта у верші і змушували співати гімн України. Безкрайніми просторами інтернету мандрує відео, на якому видно, як менти з півдня «забезпечують охорону громадського порядку» в Черкасах. Захоплених валили на асфальт, і вхопивши за ноги, тягали як свиня куфайку. За кадром чутно як мордують людей у холі приміщення облдержадміністрації.
Ніч із 27 на 28 січня 2014 року увійде в історію Черкас як кривава ніч. Карателі зачищали автомайдан і так захопились, що гамселили всіх, хто потрапляв під руку. Журналістів, перехожих і навіть водіїв і пасажирів таксомотрів та легковиків, яким не пощастило в той день і час проїздити повз Соборну площу.
Журналістів били особливо знавісніло. Слово «журналіст» для силовиків мало той же ефект, що й команда «фас» для собацюр, натасканих дерти людей. «Тітушки» розбивали і палили машини під самими носом «беркутів», але ті й вухом не повели. Вони знали новомодну істину: «Що можна «тітушкам», іншим – зась».
І їжаку ясно, що дані події у рамки розслідувань слідчих прокуратури не впишуться. Рука руку миє, як то кажуть.
Про події 26 січня Володимир Іващенко розповів байку, яка нагадала події в стилі гарячих 80-х, коли у бійках стінка на стінку зіштовхувались мікрорайони міст.
- На номер «102» надійшло повідомлення про масову бійку. На місце поспішили працівники патрульно-постової служби та бійці із черкаського загону спецпідрозділу «Беркут», – розповів він. Хто із ким з’ясовував стосунки і чи була бійка взагалі, історія замовчує. Не знає Володимир Іващенко і того, що якраз у той день і час на Хрещатику зібрались «тітушки». Прогнати їх пішли молоді люди, які ходили центром Черкас,і скандували «Черкаси, вставай!». За кілька хвилин до появи міліції, «тітушки» розчинились у пітьмі підворіть, а на учасників маніфестації накинувся «Беркут». І черкашани повинні гордитись тим, що у минулу суботу їх бив наш, черкаський «Беркут, а не якісь там навіжені «садисти з півдня». Б’є, значить любить.
Дмитро Чонка

Немає коментарів:

Дописати коментар