вівторок, 18 квітня 2017 р.

На Кіровоградщині встановили пам’ятник холодноярцю Юрію Горлісу-Горському

                       
29-30 квітня в Холодному Яру відзначатимуть 100-ліття Вільного козацтва. Вшанування вояцької звитяги цьогоріч розпочнеться в селі Розумівка Олександрівського району Кіровоградської області. Саме на околиці Розумівки, де відбувся останній нерівний бій отамана Чорного ворона та його триста побратимів з двома тисячами будьонівців, офіційно відкриють пам’ятник Юрію Горлісу-Горському. Людині, яка написала книгу «Холодний Яр» і вперше розповіла світові про холодноярських героїв та визвольні змагання 1920-х років. Пам’ятник створили місцеві скульптори Віктор Френчко та Василь Ткаченко. Ідея вшанувати видатного патріота, борця, письменника народилася давно, але тільки зараз спільно громади Кропивницького та Розумівки змогли реалізувати її. Задум місцевих активістів та патріотів фінансово підтримав благодійний фонд Станіслава Березкіна «Добротвір» та фермер з Розумівки Володимир Шепелюк.
«Ми шануємо Горліса-Горського, бо він боронив нашу землю, він один із перших, хто прискакав на місце побоїща, побачив свого побратима – Миколу Скляра (Чорного ворона). В еміграції написав книгу, за якою вчилися мільйони українці, яка надихала на боротьбу проти східних колонізаторів. У 1942 році Юрій повернувся в Розумівку, організував громаду села, які провели поминки та вшанували холодноярців», – розповів місцевих краєзнавець, історик Іван Петренко.
Для скульптора Віктора Френчка постать Юрія Горліс-Горського стала відкриттям.
«Я вчився у такі часи, коли про таких героїв не говорили вголос, інформацію замовчували. Коли ми створювали пам’ятник, у першу чергу хотіли передати образ патріота, українця, який написав книгу про Холодний Яр. Може не всі побачать, але пам’ятник зроблено у формі книги. Така у нас задумка, щоб і для глядача була інтрига», – ділиться секретами Віктор Френчко.
Саме завдяки місцевим жителям вдалося зберегти пам’ять про холодноярців, від покоління до покоління передавалася інформація про місце останнього бою Чорного ворона з будьонівцями.
«Жителі знали, що це місце треба оберігати. У 20-х роках у Розумівці жили заможні люди, багато одноосібників було. Вони розуміли, за що воювали. Серед наших односельців багато розкуркулених, репресованих», – розповідає сільський голова Розумівки Микола Христинко.
Сільський голова вважає, що місце останнього бою Чорного ворона має бути внесено до туристичного маршруту «Шляхами української революції 1917-1921 рр.», який нині розробляється. Зі свого боку сільська громада сьогодні працює над тим, аби зробити дорогу до могили холодноярців – вже подано проект до Фонду регіонального розвитку.
Сільський голова запрошує кропивничан приїхати 29 квітня о 10.00 на відкриття пам’ятника Юрію Горлісу-Горському та вшанувати пам’ять видатних українців.
  

Немає коментарів:

Дописати коментар