четвер, 27 квітня 2017 р.

Розповів Роман Коваль, дослідник національно-визвольних змагань початку ХХ ст., президент історичного клубу «Холодний Яр»

     29-30 квітня в рамках фестивалю «Холодний Яр 2017» відзначать століття Вільного козацтва, розказав дослідник історії Роман Коваль
Про фестивальні заходи у студії Громадського радіо розповів Роман Коваль, дослідник національно-визвольних змагань початку ХХ ст., президент історичного клубу «Холодний Яр»:
«Цьогорічні вшанування у Холодному Яру ми проводимо не тільки під гаслами століття Української революції, а й століття відновлення Вільного козацтва. Століття Вільного козацтва не введено в план державних вшанувань. Це просто катастрофа. Два з половиною століття не було козацтва, без якого немислима історія наш народу, бо без війська немає держави, немає власної історії».
Роман Коваль підкреслює тяглість традицій від Ходлодного Яру до боротьби ОУН-УПА:
«Холодний Яр – це український П’ємонт. Боротьба тут почалася. Василь Кук (генерал-хорунжий, головнокомандувач УПА з 1950, ­- ред.) мені сказав: «Пане Романе, ОУН і УПА – це наслідки боротьби у Холодному Яру і наслідки великих повстань на східній Україні». А ми дбаємо про посмертну долю тих людей, які творили цей П’ємонт визвольної боротьби».
Заходи починаються на Кіровоградщині. 29 квітня о 10 годині в селі Розумівка відкриють пам’ятник Юрію Горлісу-Горському.

Немає коментарів:

Дописати коментар