суботу, 22 квітня 2017 р.

Краєзнавці Черкащини поділилися власними дослідженнями про Українську революцію

Науково-краєзнавча конференція «Черкащина в контексті історії України», присвячена сторіччю Української революції, відбулася 20 квітня в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, інформує офіційний сайт вишу.
                            IMG_7267
Захід, проведений спільно навчальним закладом та Національною спілкою краєзнавців України, зібрав, окрім науковців, краєзнавчу громадськість області – учителів, журналістів, працівників музеїв, архівів, історико-культурних заповідників.
Як розповів голова обласної організації Спілки, викладач ЧНУ Василь Мельниченко, такі заходи проводяться обласною організацією Національної спілки краєзнавців України з 2003 року. Темою першої конференції було 50-річчя утворення Черкаської області. Відтоді конференції відбуваються раз на 2 – 3 роки і присвячуються актуальним проблемам історії краю. Предметом досліджень є конкретні теми місцевої історії, які доповнюють напрацювання академічної науки. Те, що краєзнавці об’єднують зусилля з науковцями, сприяє професіоналізації краєзнавчої роботи. Результатом стають збірники матеріалів, які користуються популярністю серед громадськості.
На цьогорічній VІІІ конференції обговорили проблематику Української революції 1917 – 1921 років.
– Тема актуальна з огляду на те, що Черкащина в добу революції відіграла важливу роль в розгортанні боротьби за українську державність, – зазначив, вітаючи учасників, проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності ЧНУ Сергій Корновенко. – Тут формувалося Вільне козацтво, в Холодному Яру розгоралося полум’я загальноукраїнського повстанського руху. Територією краю героїчним Першим Зимовим походом пройшла Армія УНР.
Директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Ігор Волошин зазначив, що сьогодні у роботі конференції бере участь група вчителів черкаських шкіл.
Від імені голови Черкаської облдержадміністрації Юрія Ткаченка учасників привітав його радник, журналіст і краєзнавець Андрій Кравець. Він подякував університету за дослідницьку і просвітницьку роботу, яка постійно триває. Зауважив, що на передовій національно-визвольних змагань завжди були люди, що знали, розуміли історію і вміли робити з неї висновки — студентство та вчителі. І сьогодні Черкаський національний робить черговий крок у цьому напрямі.
Гостей привітала і директор ННІ інституту історії і філософії Наталія Земзюліна.
Предметом наукової дискусії учасників конференції стали події 1917 – 1921 років на Черкащині. Готуючи свої матеріали, краєзнавці провели велику дослідницько-пошукову роботу, опрацювали значний масив історичних джерел.
Слід відзначити, що конференція є складовою частиною масштабної роботи, яка здійснюється в області і в університеті відповідно до Указу Президента України щодо відзначення 100-річчя Української революції.
Зокрема, нещодавно в Черкаському національному відбулася міжнародна науково-практична конференція, на якій науковці України та зарубіжних країн обговорювали проблеми Української революції в контексті революційних процесів початку ХХ століття в Європі.
Університетська громада бере участь у заходах із вшанування холодноярців, опікується їхніми могилами. Так, викладачі та студенти впорядкували їх напередодні поминальних днів, встановили інформаційний стенд та вказівники в селі Мельники, де борці за волю рідного краю знайшли вічний спочинок.

Як наголошує ректор університету Олександр Черевко, заходи, які сьогодні проводяться, виховують молодь у патріотичному дусі. А знання про боротьбу за незалежність і соборність України та військову звитягу наших земляків у 1917 – 1921 роках сприятиме вихованню високих громадянських якостей, гордості за свій рідний край і державу.

Немає коментарів:

Дописати коментар