середу, 26 квітня 2017 р.

Проблеми національної ідентифікації Руській Шляхти по Костомарову

                                 
Про проблематики національної ідентифікації руської шляхти з праці Миколи Костомарова «Дві руські народності» ...

Вивчаючи праці істориків, навіть явних прихильників Русі України, треба розуміти, що багато визначення в їх текстах некоректні в силу того, що цензори Кремля не пропустили б до друку тексти, формулювання яких розходилися з офіційно затвердженими.

Так, в тексті можна було висунути гіпотезу розхожу з офіційною, але використовувати заборонені слова і визначення було заборонено!

Саме тому в тексті Миколи Костомарова ви не знайдете визначення українець, або московит. Не використав він і стародавні назва народу Русі України - русини.

Він, щоб уникнути нападок цензури, і не використовувати образливе для русинів назву малоросів, підмінив визначення. Русини - українці стали у нього південноруських, а московити великоросів. Завдяки використанню цих вигаданих назв йому вдалося відвернути увагу цензорів, і показати, що незважаючи ні на що, московити - це ніяка ні рідна русинам нація. Мало того, саме з поляками русини мають багато спільного і що об'єднує, а зовсім не з московитами, у яких вони перебували в рабському підпорядкуванні.

Також дуже цікаві спостереження Костомарова щодо долі руської - української шляхти, яка буквально опинилася між двох вогнів, і була розірвана на частини.

Далі, я наведу вам уривок праці Костомарова «Дві руські народності» в редакції, яка відповідає реальному стану речей.

«Доля Руського (Українського) племені влаштувалася так, що ті, хто ставав шляхтою, звичайно втрачали свою народність. Раніше вони ставали поляками, тепер же робляться московитів. Носієм же національної культури Руській (Української) постійно був і залишається простий народ - селяни.

Якщо ж шляхтич забажає заявити про свою приналежність до Руської (Української) нації, то йому доведеться стати знову стати простим селянином, втративши всі свої переваги і преференції.

З Польським народом вийшла зовсім протилежне. Ті шляхтичі, хто виріс з народу не змінюють своєї нації і не йдуть назад в селяни, в разі прийняття її, а утворюють тверде стан.

Історія зв'язала Поляков з Русинами (Українцями) так, що значна частина Польської шляхти має Руське походження, це переродилося в Поляков Русини, саме ті, хто силою щасливих для них обставин виділився із загальної народної маси.

Тому й утворилося в їх відношенні польської шляхти таке поняття як Панська або Панська шляхта, і Руська - Холопська, Мужицька шляхта.

Поняття це залишається і досі і проявляється у всіх спробах Поляков на так зване зближення з нами.

Поляки, що тлумачать про братерство щодо Русинів завжди називають себе Панами. Під різними способами вираження, вони кажуть нам: «Будьте поляками, ми хочемо вас Мужиків зробити Панами».

І навіть ті, в чиї ліберальні і чесні наміри ми віримо, говорять по суті те ж саме: якщо не йде справа про панування і придушення нашого народу матеріально, то незаперечно і явно бажання придушити і знищити нас духовно, зробити нас поляками, позбавити нас своєї мови , свого складу понять, всієї нашої національної гордості, уклавши її в польську, що найбільш очевидно проявляється в Галичині.

Від цього в даний час між Русинами і поляками не може бути такої дружби, такого братнього об'єднання як з московитами (!!!).

Московити за характером протилежні Русинам, але саме це і є причиною вигоди зв'язку з цим (для Москви). У Московитів є те, чого у нас немає (Імперська ідея Третього Риму), а ми зі свого боку можемо заповнити прогалини в їх національну ідею (стати донорами культури, історії, ремесла, мистецтва).

Русини (Українці) усвідомили і усвідомлюють неминучість і нерозривність зв'язку з московитами (!!!), тому як Московити здатні настільки ж наскільки ми нездатні ДО ОРГАНІЗАЦІЇ! До підтримки громадського тіла і виборі правильності шляху його розвитку.

Зі свого боку Русь стала для Московитів моральною основою їх ідеології, їх цивілізації.

Доказом цього може служити те, що добрий Московит, як тільки приїде в Україну неодмінно полюбить нас і буде вкрай симпатизувати нашому народові.

Він знайде в ньому ті цілющі початку поезії, які неможливо розвинути московитів в силу їх історичної непредрасположенності до неї.

Поляки нічого від нас не отримають, бо їх національна культура нічим не відрізняється від Руської (Української), так як має однакові з нею коріння.

Аналогічно і нам від Поляков ми не зможемо нічого запозичувати, крім напевно ідеології Панства, яка знищує нашу націю »...

Іншими словами, що виходить?

1. Руська (Українська) інтелігенція - Шляхта, після того як ставала на один рівень з польською шляхтою мала, зобов'язана в усьому їй відповідати, по суті, стати нею. Після розриву з Польщею, точно така ж історія відносин склалася з Москвою, яка аналогічно Польщі, приватизувала Руську Шляхту, назвавши її Російським Дворянством - знати.

2. Польщу від Русі України відрізняє лише те, що вона не була менш схильна до ударам монголів, а згодом Москви, і змогла побудувати досить потужну державу, яка, що властиво багатьом успішним країнам заразилася Імперської шовіністичних Ідеологією.

3. Фактично культура Польщі і Русі - це культура одного народу, розділеного релігією, і як наслідок, системою писемності. Також в Польщі зріс більш прозахідний інститут влади ніж у Русі України, яка власне цілком і повністю незалежною практично і не була.

4. Москві Русь необхідна як повітря, як провідник в світ розвинутої цивілізації Заходу, як учитель, як постачальник культури, що відповідно повинно було підняти й підняти роль русинів в історії Москви. І так би воно й було, якби не стародавні московські традиції: привласнювати чуже і видавати за своє.

Перенаситив українською культурою, вже в XIX столітті Москва видавала її за свою споконвічну.
висновок:

Русь Україна знаходиться на кордоні двох цивілізацій: Сходу і Заходу, ми це наступний щабель розвитку, на яку так і не змогла зійти Московія.

За роки колоніального рабства наша еліта не стала розвивати національну культуру бо наслідком такої діяльності могла стати втрата тих преференцій які давала їй можливість спілкування з рівними їй за статусом представниками вищого суспільства Польщі або Московії. Наша Шляхта відмовлялася від своєї національної ідентифікації, віддаючи перевагу більш сильним нашим партнерам або поневолювачам, тим самим стаючи частиною їхньої культурної спадщини. Розвиваючи вже не нашу культуру, а культуру, мистецтво, літературу, ідеологію агресора.

До чого це призвело? До того, що у нас сьогодні немає своєї Шляхти. Те, що називає себе шляхта, або українською елітою - це в основі своїй спадщина комуністичного режиму нав'язаного нам Москвою, до української культури не має ніякого відношення.

Чи є необхідність відновити нам сьогодні цей прошарок суспільства? Чи є в українського суспільства запит на інтелігенцію? Чи цікавить сьогодні в Україні відродження нашої дійсно древньої національної культури? Чи зацікавлений хтось у поверненні українській мові статусу державної?

Багато хто говорить, що так. Ось тільки від того, що вони говорять нічого в нашій країні чомусь не змінюється.

Можливо є сенс почати, щось робити?

А якщо ні, то може не варто і далі штовхати труп української інтелігенції і дати йому спокійно розкластися на представників культури інших народів, які зацікавлені в її розвитку?

Немає коментарів:

Дописати коментар