середу, 20 червня 2018 р.

Згадаємо

Світлина від Романа Коваля.  Ð¡Ð²Ñ–тлина від Романа Коваля.  Ð¡Ð²Ñ–тлина від Романа Коваля. 
На світлинах – Методій Довбня, Сергій Литвиненко та Олег Ушневич
20 червня 1897 р. на х. Арсенівці Монастирської вол. Брацлавського пов. Подільської губ., народився Методій ДОВБНЯ, хорунжий 1-го Українського козацького полку ім. Богдана Хмельницького, сотник Армії УНР, інженер-лісівник, автор спогаду про Визвольну війну.
20 червня 1964 р. у США помер Сергій ЛИТВИНЕНКО, сотник Армії УНР, скульптор, педагог, викладач скульптури Львівської художньо-промислової школи, професор і декан Вищої образотворчої студії, голова Об’єднання мистців українців в Америці. Автор надгробного пам’ятника на могилі Івана Франка на Личаківському кладовищі у Львові. Створив скульптурні портрети гетьмана Івана Мазепи, Тараса Шевченка, Івана Франка, Миколи Міхновського, митрополита Андрея Шептицького, Мирона Тарнавського, надгробні пам’ятники Романові Купчинському і Василеві Пачовському, виготовив монумент Тарасові Шевченку в Косові та багато інших. У США створив образи Євгена Маланюка, Володимира Кубійовича, Емми Андієвської. Бронзовий портрет Гетьманівни відзначено Великою Американською нагородою. Створив пам’ятники героям Визвольних змагань 1914 – 1920 рр. у Раві-Руській (1936), полеглим героям (Яворів, 1938) та багато ін. Автор спогадів, зокрема про Михайла Телігу.
20 червня 1982 р. у м. Дрогобичі Львівської обл. народився Олег УШНЕВИЧ, учитель, козак “Небесної сотні”, Герой України з удостоєнням ордена “Золота зірка” (21.11.2014, посмертно). На Майдані в Києві був з першого дня. 15 лютого 2015 р. у м. Сколе встановили меморіальну дошку на честь Олега Ушневича.
Вічна слава!

Немає коментарів:

Дописати коментар