середу, 14 грудня 2011 р.

Під регіональну музику Черкащина не танцює.

14 грудня представники об'єднаної опозиції Черкащини відзначали три дати – звільнення Черкас від фашистських загарбників, День ліквідатора аварії на ЧАЕС та річницю смерті Василя Симоненка, нашого земляка, поета-патріота.
   Близько 9 ранку представники опозиційних партій зібрались біля Пагорба Слави. Несли у руках квіти і партійні прапори.
   Решта присутніх прийшли на заходи офіційної влади, які мали розпочатися о 10 год.
Опозиціонери підійшли до пам'ятної стели.
"Товариш лейтенант, давайте салют, делегація прийшла", -  звернувся до командира військової групи голова міської "Свободи" Михайло Вакуленко.
Під час покладання квітів ті вистрілили три рази.
   Від Холма слави опозиціонери перейшли до приміщення обласної ради, де мала розпочатись сесія. До них приєднались представники чорнобильців. У руках вони тримали гасло "Звільнили Черкаси від фашистів, звільнимо і від окупації регіоналів!".

 Активіст ГО "Воля ХХІ"  Ігор Сичов одягнув німецьку каску, на якій були наклеєні літери "ПР". У руках тримав бейсбольну биту, чим волівець символізував представників Партії регіонів.

На майдані опозиціонери розіграли сценку. Сичов тримав у руках коробку з курячими яйцями. У мікрофон координатор опозиційної ради Черкащини Леонід Даценко сказав: "У одному із яєць смерть Партії регіонів, як у всіх Кощеїв безсмертних вона ховається у голці, а голка – у яйці".
З другої спроби потрібне яйце знайшли. Володимир Матюша переламав голку на три частини.
У цей час представники Партії регіонів намагались встановити свою апаратуру. Довго возились із підключенням.

   "Мурку давай!" - вигукували опозиціонери. Проте мітинг опозиції закінчився раніше, ніж регіонали увімкнули музику. На закінчення опозиціонери проголосили: "На цьому наша акція закінчується. І зараз на прохання присутніх тут тримачів регіональних прапорів прозвучить улюблена пісня нашого гаранта та його "смотящіх" - "Золотиє купола".
  Після описаних вище подій група опозиціонерів рушила до цвинтаря, де поховано Василя Симоненка. До місця поховання поета було покладено квіти та калинові китиці і прочитано його полум"яні вірші. І схоже, вони були єдині, хто згадав про Василя, бо „слідів” якихось організованих владою вшанувань не було помітно. Певне, міськвиконком, заклопотаний організацією чергових своїх ялинкових, крижтальних та смакотяних маскультів про вічне, не встигає думати. А облдержадміністрації за її змінами гуманітарних кадрів і підготовкою до виборів, теж ніколи.

Утім, на думку лідера черкаської опозиції Леоніда Даценка, є ще й глибинна причина нелюбові влади до Симоненка: він залишається в опозиції до неї, бо вона чужа йому за духом:

"Стоїть Поет з обламаним крилом...
А хочуть вже поставить на коліна
тебе і нас... І прагне це мурло,
Щоб ниць упала перед ними Україна.
Не стане на коліна наш народ,
В якого є Поет, що й з потойбіччя будить...
Пощезнуть орди яничарів і заброд, -
А Україна й Симоненко вічно будуть!"

Цитуючи свій вірш, Даценко ще раз наголосив, що творчість Симоненка сьогодні актуальна, як ніколи, тому влада намагається зайвий раз не вимовляти його ім’я.


«Погостювавши» у Василя, об’єднана опозиція вшанувала пам’ять і народної артистки України, солістки Черкаського народного хору Ольги Павловської , яка  також померла в ці грудневі дні.
   У статті використано матеріали з http://www.dzvin.org/2011/12/blog-post_4817.html#more та "Газети по-українськи".

Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/politics-photo/_zvilnili-cherkasi-vid-fashistiv-zvilnimo-i-vid-regionaliv-u-misti-projshov-mitin/414256">Gazeta.ua</a>

Немає коментарів:

Дописати коментар