середу, 21 грудня 2011 р.

Незручний письменник... У Даценка хочуть відібрати Симоненківську премію?

 
 
Тетяна Воронцова, http://www.dzvin.org/2011/12/blog-post_21.html
Цьогорічну Симоненківську премію присудили поету Леоніду Даценку за його останню збірку „І янгол з автоматом на плечі”, яка побачила світ влітку. Вручити її мають на вечорі пам’яті Василя Симоненка в січні.

Однак пікантність ситуації полягає в тому, що за традицією тиснути руку переможцю має або голова ОДА Сергій Тулуб, або голова облради Валерій Черняк, а Леонід Даценко – не лише революційний поет, а ще й лідер черкаської об’єднаної опозиції. Тож і не дивно, що владі вибір конкурсної комісії не сподобався. Кажуть, за лаштунками облради почались серйозні розборки, чому обрали саме цього претендента. Нібито навіть були намагання „відмотати” рішення назад.

Зайвим підтвердженням загального невдоволення була і реакція Сергія Тулуба на запитання журналістів. Губернатор різко розкритикував Даценка і як письменника, і як опозиційного діяча, додавши, що поки що не підписував відповідного розпорядження.

Певне, губернатор сподівався, що після його слів Даценко стане в ображену позу і відмовиться від премії, як свого часу відмовився від премії Шевченка Василь Шкляр. Однак опозиційний лідер вже заявив, що зробить краще: достойним пам’яті Василя Симоненка буде покласти ці гроші на боротьбу з режимом Януковича. А якщо влада помножить на нуль беззаперечну перемогу Даценка в конкурсі, то відомі в Черкасах політичні і громадські діячі, як-то Микола Булатецький, вже готові, як і в історії з Шкляром, зібрати народну премію. 


Немає коментарів:

Дописати коментар