понеділок, 19 грудня 2011 р.

Блаженніший Любомир Гузар: "Я не умовляю. Я представляю Божу Правду".

 18 грудня у рамках V Суспільних Днів УГКЦ у приміщенні Черкаського обласного музично-драматичного театру відбулась зустріч черкасців з архієпіскопом УГКЦ Блаженнішим Любомиром (Гузаром).
   Такі суспільні дні  Церква започаткувала ще 100 років тому і набула поширення у багатьох країнах світу, а у 30-х роках минулого століття їх започаткував в Україні митрополит Андрей Шептицький. Та через початок ІІ світової війни вони припинились. Тепер, у роки української незалежності вони відновились. Відвідинами Черкас завершуються суспільні дні в Україні 2011 року. У цій поїздці Блаженнішого Любомира супроводжують о.Ігор Шабан, відповідальний за проведення Суспільних Днів, о.Рафаїл, помічник та особистий секретар Його святості та відомий режисер і продюсер Сергій Проскурня.
На початку гості провели прес-конференцію для місцевих ЗМІ, під час якої о. Ігор проінформував присутніх журналістів, що, позаяк Церква покликана займатися суспільними питаннями, то і проведення таких суспільних днів є невід"ємною частиною діяльності Церкви. Головна тема нинішніх Днів - гідність людини, усе те, з чим пов"язане це поняття.
  О.Юліан, настоятель черкаської парафії Пресвятої Богородиці УГКЦ, відзначив, що він розуміє цей візит, як Боже благоловення та велику Божу ласку.
    Сам Блаженніший наголосив, що така подія зрушить людей. Що в такі дні Церква звертає увагу суспільства на необхідність надавати шану людській гідності.
 По тому журналістам було запропоновано ставити Блаженнішому свої запитання.
Г.Шквар, газета "Черкаський край" запитала, чи відомо Його святості про запрошення мером Львова А.Садовим відвідати Львів Папу Бенедикта XVI, на що Бл.Любомир відповів, що офіційних повідомлень про таке запрошення немає, але ми усі сподіваємось, що такий візит відбудеться.
    Представника українського Держтелерадіо, екс-керівника Черкаської ОДТРК М.Калініченка цікавить думка Його святості про здатність сучасної української еліти об"єднатись задля завтрішнього України. На це архієпископ відповів, що в нашому суспільстві багато що створює напруження й труднощі. Та влада будь-яка не здатна сама покращити клімат у суспільстві. Цим небхідно займатись усім разом, включаючи усі прошарки нашого народу. Редакція "Прес-центру" поцікавилась, як УГКЦ залучає до своєї Церкви молодь. Бл.Любомир: "Молодь сьогодні зацікавлена релігійними вартостями. Багато чого Церквою ще не робиться. Але починати треба з батьків. Є такий вислів: "Не посилайте дитину до Церкви - поведіть її туди!" Молодь повинна бачити в Церкві Джерело знання".
    Ще були запитання - і про те, як Церква працює над збереженням, поверненням людської гідності у осіб, які зазнали ув"язнення, і про перспективи об"єднання церков, і про те, чи не є такі візити до Центальної та Східної України  "силовим впливом", і про те, чи справляється зі своїми головними завданнями Черкаська Єпархія УГКЦ. На всі запитання Владика відповів у повній мірі просто та ясно, як достойний духовний  пастир.

 


Історичне для мене фото.








   О 15-00 розпочалась зустріч Бл.Любомира Гузара з черкасцями. У своєму вступному слові Блаженніший сказав: " Мені дуже приємно бути тут і я вдячний за запрошення,  Черкащина – це серце України, і якщо серце буде добре битись, то і всій Україні буде добре. Людину зробив гідною сам Господь Бог, дав життя, талант, і тому ми повинні пошановувати в собі те, що Господь Бог дав нам. Якщо я оцінюю дари, то я усвідомлюю, що і всім людям Бог дав дари. Якщо я шаную самого себе, то так само я повинен робити людям. І це перший крок".   
Також Блаженніший нагадав, що зустріч проходить напередодні великого свята - дня Святого Миколая: "19 грудня ми відзначаємо День Святого Миколая. Що ми знайдемо під подушкою, чим би ми могли обдарувати людей?  Чому Святий Миколай такий популярний в усьому світі? Бо це був святий, який відрізнявся своєю добротою. Ми повинні робити добро кожен день нашого життя, - закликав він присутніх, - а не тільки сьогодні в День Святого Миколая".
Після виступу Блаженнішого присутні мали змогу задати свої питання.

Із залу лунає питання: "Якою має бути спільна церква: католицькою, православною чи протестантською?".
Гузар відповідає одним словом: "Християнською". Зал заходиться оплесками.

   
Серед інших запитань декілька раз присутні запитували Архієпископа чи знає він про те, що Тарас Шевченко був охрещений греко-католицьким священиком. Любомир пообіцяв більш детально дослідити цю тему, а настоятель Покрови Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви отець Юліан Шеремета повідомив, що у нього є копія документу, яка підтверджує цю тезу (оригінал документу є в Музеї Т. Шевченка у Києві).
       Закінчилась зустріч музичним дарунком Блаженішому Любомиру від акторів театру – виконанням уривку з «Циганського барону».

- Жаль, що я не зможу цей подарунок взяти з собою, - пожартував на прощання Любомир.
     
 Фото - Назарій Вівчарик та
              http://pro-vincia.com.ua/news-h-10295.html

Немає коментарів:

Дописати коментар