понеділок, 16 січня 2012 р.

Блаженніший Святослав (Шевчук) в Черкасах: "Будьте справжніми!"

   Минулого року в Черкасах стартував спільний проект черкаської мерії та парафії Покрови Пресвятої Богородиці Української Греко-Католицької Церкви - фестиваль "Різдвяна коляда".  За словами головного організатора - настоятеля парафії Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ в Черкасах о. Юліана Шеремети, ідея фестивалю запозичена зі Львова, де подібний захід проводять вже 15 років. В Черкасах такий фестиваль відбувається вдруге.
  Цьогоріч на фестиваль приїхав Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).
        Нагадаю, що менше місяця тому, а саме 18-го грудня  у рамках V Суспільних Днів УГКЦ Черкаси відвідував  Блаженніший Любомир (Гузар). (http://nazarbo.blogspot.com/2011/12/blog-post_19.html) 
  Візит Блаженнішого Святослава розпочався з Божественної Літургії в парафії Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ, яка тимчасово знаходиться у приміщенні місцевої  вечірньої школи №23. Пізніш Глава УГКЦ відвідав місце, на якому заплановано будівництво греко-католицького храму.

Звідти - до музично-драматичного театру на прес-конференцію для працівників місцевих ЗМІ, а після прес-конференції розпочався сам
фестиваль "Різдвяна коляда". Тобто, візит був зі
щільним графіком, але Блаженніший - людина молода і втоми ні на його обличчі, ні в його рухах, виступах, поведінці на спостерігалось.

   На початку прес-конференції Блаженніший Святослав засвідчив свою повагу до черкащан.


Відзначив, що Коляда - це наш, український спосіб разом святкувати Різдво. Слова колядки - найкраща проповідь. Варто вслухатись та вдуматись у тексти колядок... Особливо відзначив Блаженніший,  що головне завдання цього фестивалю - повернення коляди до рідної сторони. Адже започатковувалась вона, як і вертепи, не у Львові, а на київських кручах,
на Подніпров"ї - в Києво-Могилянській академії ще у середині ХVІІ століття. На запитання про перспективи будівництва греко-католицького храму в Черкасах   Предстоятель УГКЦ відповів, що зараз Церква тільки просить про виділення земельної ділянки під будівництво. А потреба в такому будівництві є, адже зараз в Черкасах вже є понад 150 прихожан, а реально - набагато більше.
   Було поставлене питання про можливість зміни церковного календаря, на що Блаженніший відповів: "Якщо міняти, то ліпше міняти разом". Звичайно, що розрізнено займатися цим питанням значить вносити дисонансні нотки в життя Церкви. До речі, очільник УГКЦ сказав, що коли працював в Аргентині, то там частина вірян жила за Юліанським календарем, а частина - за Григоріанським. 
   Однозначно відповів Святослав на запитання про Церкву і її місце в сучасній українській політиці: "Не бути використаними жодною партією!" Як приклад рівновіддаленості УГКЦ від політичних партій, є довгобуд у Києві - досі не добудований головний Храм УГКЦ - Патріарший собор Воскресіння Христового. І навів біблійну історію на Суді Пилата. Трактується вона таким чином: Пилат - представник окупаційної адміністрації, Варавва - бунтар, що повстав проти цієї окупації, а Ісус - поза політикою.
  На останок Владика сказав: "Моє побажання як до черкаських священників, так і до усіх людей - Будьте справжніми! ...Наша Церква має за мету долучитися до побудови в Україні громадянського суспільства. І з кривдою в душі такої мети не досягнеш".
                                                      *   *   *                                                                    
   У залі Черкаського музично-драматичного театру, де відбувалось дійство фестивалю "Різдвяна коляда", яблуку впасти не було куди. Директор театру розпорядився принести й розставити в проходах  усі стільці, що були в наявності. Але усім місць все одно не вистачило. Тоді на дворі виставили екран і розпочали транслювати виступи прямо з театральної сцени. А дивитись було що: тільки зі Львова прибув автобус з сорока учасниками - хор, театр вертепу, колядники...







 

  Гадаю, черкащанам надовго запам"ятається свято, щиро подароване його організаторами.

    Фото: Олександр Костирко.

Немає коментарів:

Дописати коментар