неділю, 29 січня 2012 р.

Пам"ятаймо про Крути.


Сьогодні, 29 січня черкащани відзначили 94 річницю подвигу Героїв Крут. Тоді на захист УНР, за іронією долі, стали лише близько 300 чоловік iз Помічного Студентського куреня. Юні бійці зайняли оборону обабіч залізниці поблизу станції Крути між Бахмачем і Ніжином й 5 годин стримували загони петроградських, московських червоногвардійців і матросів Балтійського флоту (близько 6 тисяч чоловік). Майже всі захисники новоствореної УНР прийняли геройську смерть, а 27 студентів і гімназистів було захоплено в полон і страчено.
  Об 11-00 біля сотні представників національно-патріотичних сил Черкас, політичних партій ВО "Свобода", ВО "Батьківщина", УНП, НРУ, УНА-УНСО, "Фронт змін", "Наша Україна" та громадських організацій "Воля ХХІ", Всеукраїнського об"єднання ветеранів, ВУТ "Просвіта", Соборного козацтва Черкащини, інших організацій, що входять до об"єднаної опозиції Черкащини, зібралися біля пам"ятника Т.Г.Шевченкові, де поклали квіти до його  підніжжя та провели мітинг.
                                                    
                                                                           


На мітингу виступили керівники місцевих партійних та громадських організацій. Виступаючими було відзначено історичну роль подвигу юнаків, уроки подій тих часів, та аналогію загроз українській державності початку ХХ століття й нашого сьогодення. Було також акцентовано, що саме сьогодні є нагальна потреба говорити про це, саме сьогодні треба давати гідну й принципову відповідь представникам нинішньої антиукраїнської влади.  Так, наприклад, відомий українофоб, заступник Голови фракції Партії регіонів в Верховній Раді України Вадим Колесніченко назвав трагедію Крут - "не тим міфом, на якому можна будувати майбутнє країни".  Ми ж переконані, що саме на такому прикладі необхідно виховувати патріотизм у сучасної молодої спільноти України. Саме урок Крут показує, до чого призводить роз"єднаність  суспільства.  А призводить вона не біль і не менш, як  до втрати державності. Пам"ятаймо, що не менш небезпечною для України й її майбутнього є "мояхатазкрайщина". Геть від аполітичності! 
  
Після мітингу громада вирушила до Святотроїцького собору УПЦ КП, де митрополит Черкаський і Чигиринський владика Іоан відслужив поминальний молебен по загиблих героях. У своїй проповіді він наголосив, що ті, хто загинув за свою країну, – блаженні перед Богом.
      О 16-00 у приміщенні Черкаського обласного краєзнавчого музею молодіжною організацією "Патріотичні ініціативи" було ініційовано громадські збори з вшанування Героїв Крут та продемонстровано кінофільм "Боги призначили інакше" режисера Тетяни Осики.













 В музеї:
 

     




http://www.youtube.com/watch?v=PVFoNr65rhE










   

Немає коментарів:

Дописати коментар