суботу, 7 квітня 2012 р.

Комісію, яка присудила літературну премію опозиціонеру Даценку, розпустили


Відтепер обласна Симоненківська літературна премія складатиме 15 тисяч гривень, і присуджувати її будуть чиновники, — таке рішення було прийнято сьогодні на сесії Черкаської обласної ради.
  «У нас склалось враження, що деякі сили приватизували комісію по присудженню премії, тож ми вважаємо за доцільне внести в її склад зміни», — заявив начальник управління культури ОДА Василь Марштупа, представляючи депкорпусу відповідний проект рішення.
В результаті запропонованих «змін», із складу комісії було виведено двох поважних професорів-літературознавців Володимира Поліщука та Василя Пахаренка, і «духовного батька Черкащини», як назвали його депутати, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Василя Захарченка.
«Ми вирішили, що буде неправильно, щоб премію присуджували письменники, це мають робить читачі,» — прокоментував Марштупа.
Така смілива заява чиновника, який запропонував себе в керівний склад новоствореної комісії, викликала обурення в депутатів обласної ради – членів творчих спілок.

Голова обласної Спілки письменників Валентина Коваленко спробувала
 відстояти право письменників самим визначати художню вартість
творів претендентів на премію Василя Симоненка
«Ми передбачали, що після того, як конкурсна комісія минулого року присудила літературну премію Леонідові Даценку, якого більше знають не як письменника, а як координатора Ради опозиційних сил Черкащини, склад комісії спробують змінить. Однак не розуміємо, чому при цьому в конкурсну комісію майже не входитимуть професійні письменники та критики. Що це – як не розправа?! Ми категорично не згодні з тим, що премію мають присуджувати читачі. Оцінювати їх – так, однак професійну оцінку літературної вартості можуть дати лише фахівці», — виступила голова обласної Спілки письменників Валентина Коваленко.

Сам "винуватець" розпуску конкурсної комісії Леонід Даценко з сумом
 спостерігав за процесом "бичування" "неслухняних" письменників
«Ви ж подивіться – комісія перетворюється на якийсь комуністично-чиновницький заповідник, — підтримала її Любов Майборода, зацитувавши відверто комуністичну і українофобську статтю пропонованого члена комісії Бориса Педченка в «Новій добі». – І це ті люди, які будуть визначати художню цінність письменницьких доробків?»
Одначе депутати не підтримали пропозиції Коваленко відправити на доопрацювання проект рішення і затвердили склад комісії, певне, точно знаючи, що краще від чиновників ніхто не зможе «правильно» і в «потрібному напрямку» розпорядитись такою значною сумою винагороди.
«Тоді прошу одразу виключити з цієї комісії мене і письменницю Марину Павленко, бо ми не будемо працювати в цьому посміховиську!» — заявила Коваленко, а Майборода одразу запропонувала переіменувати премію із Симоненківської на ім’я того, хто придумав такі недолугі зміни.
«І не ганьбіть ім’я Василя!” – вигукнула Майборода.
Тетяна Воронцова, http://progolovne.ck.ua/archives/5410
    
 Ну що тут додати? Влада своїми діями дійшла до абсурду.  За запропонованими командою черкаських профффесіоналів принципами, визначати якість і благородство вин повинні випивохи? 
     Тож, наступного року чекаємо нового лауреата за яскраве літературно-художнє висвітлення ролі В.Януковича та С. Тулуба у розбудові нової Черкащини.
 І, цілком можливо, що ним стане "нащадок великої З.Тулуб"...   
Успіхів Вам, Сергію Борисовичу, на літературній ниві!

http://www.youtube.com/watch?v=SWKQnzopovs

4 коментарі:

  1. Знал бы Симоненко про такой расклад....

    ВідповістиВидалити
  2. Депутат обласної ради від «Батьківщини», голова обласної Спілки письменників Валентина Коваленко. – Я не розумію, чим провинилися такі письменники як лауреат премії ім. Симоненка Олексій Озірний, лауреат премії ім. Шевченка Василь Захарченко, лауреат премії ім. Симоненка Іван Дробний? Чому зі складу комісії було виведено двох поважних професорів-літературознавців Володимира Поліщука та Василя Пахаренка? А щодо того, хто має оцінювати твори, подані на конкурс, то саме читачі їх і оцінювали. Ми ж розглядали рецензії, рекомендації, відгуки. Також професійні письменники повинні виносити свою думку, позицію...На початку року передбачалося, що після того, як конкурсна комісія минулого року присудила літературну премію Леонідові Даценку, якого більше знають не як письменника, а як координатора Ради опозиційних сил Черкащини, склад комісії спробують змінити.
    То що це, як не розправа?!

    ВідповістиВидалити
  3. Поздоровляю Даценка з премією. Не те ви пишете письменніки. Аби написали про енакієво, і про простого хлопця Вітю, який читав книги українського поета Чехова, любив поезію Анни Ахметової. А як задушевно співав МУРКУ.... І всі ваші премії...

    ВідповістиВидалити
  4. Рішення облради дивне. Очевидно склад Черкаської обласної ради жахливий. Опозиції працювати й працювати. На черкащині роботи непочатий край.

    ВідповістиВидалити