вівторок, 24 квітня 2012 р.

У Холодному Яру – новітня облава на гайдамаків?



Тяжко з’ясувати, за яких обставин ідея пошуку “страшного ворога”, що є загрозою для нинішньої влади, з’явилася у тих, хто живучи в Україні, чомусь із підозрою ставиться до всього українського. Але фактом лишається факт: готельно-ресторанний комплекс “Дикий хутір” поруч з холодноярським дубом Максима Залізняка, який очолюють члени Історичного клубу “Холодний Яр” Олег і Леся Островські, влада на Чигиринщині визначила як об’єкт для “бомбардування” контролюючими органами. 
 
Як і торік, посилення тиску на Островських “випадково” співпало в часі з підготовкою до вшанувань Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака, в організації яких Олег і Леся Островські беруть найактивнішу участь. До складу “ескадрильї”, відправленої на знищення “Дикого хутора”, включили всі можливі контролюючі органи – схоже, для них інших бойових завдань у районі не існує…
Несподіванкою для влади стала жорстка реакція ЗМІ на пресинг острівця сучасної холодноярської вольниці. На захист виступили обласні та всеукраїнські газети – “Вечірні Черкаси”, “Прес-Центр”, “Газета по-українськи”. Їх підтримали журналісти інтернет-видань “Провінція” і “Прочерк”, звичайно ж і “Незборимої нації”, а також тележурналісти “Студії-2”. Натиск зменшився та чи надовго?
Замість тихих “розборок хутірського масштабу” справа набула всеукраїнського розголосу. Одразу заявили про підтримку Островських та їхньої справи настоятель чигиринського храму Святих первоверховних апостолів Петра і Павла протоієрей Василь Циріль, відомі письменники Роман Коваль і Василь Шкляр, знаменитий кобзар, заслужений артист України Тарас Силенко та багато інших достойників. Коли ж Олега Островського запросили на “височайше” погодження плану архітектурної забудови, то поруч з отаманом сучасних холодноярських козаків чиновники несподівано для себе побачили людей, вага яких в українському суспільстві не вимірюється тимчасовими політичними посадами – зокрема, прийшли підтримати митрополит, владика Черкаський і Чигиринський Іоанн та заслужений художник України Микола Теліженко.
Місцеві козаки іронічно цікавляться у можновладців, “пошто сєй Гєрасім” регулярно каменюку тягне до човна перевіряючих, коли споряджає їх на чергову перевірку. Про всяк “Козацький край” нагадав, що любити Україну в Україні ж таки поки що наче офіційно не заборонено: “Наш улюблений Холодноярський прапор не має жодного стосунку до кольорів існуючих політичних партій – він абсолютно “політкоректно” чорно-білих кольорів. Правда, з чітко промальованим тризубом: Україну Холодний Яр таки любить понад усе – ніде правду діти! Але ж за це у нас ніби ще не карають?”
Територію “Дикого хутора” вже під час цьогорічних вшанувань, 30 квітня, заплановано переформатувати під музей Холодного Яру – з експозиціями про історію краю, славного тим, що в усі часи давав наснагу борцям за волю. Гармонійно поєднуватиметься з музеєм Визвольної боротьби церква Київського патріархату – на честь Святого праведного Петра Калнишевського, останнього кошового отамана Запорозької Січі. Її зведення завершують отаман Вільного козацтва Холодного Яру Олег Островський, холодноярська берегиня Леся Островська та їхні друзі-меценати.
На честь відкриття музею надвечір 30 квітня на “Дикому хуторі” відбудеться концерт відомих українських співаків – кобзарів та сучасних рок-музикантів.
Вітаємо вас зі святами, шановні прихильники Холодноярського вогню!

Петро ДОБРО
Черкаси – хутір Буда
Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”
Газета “Незборима нація” в Інтернеті
http://nezboryma-naciya.org.ua/

 Додам, що у цьому конфліктному з владою питанні ГО "Воля ХХІ" в жодному випадку не залишиться осторонь та усіма можливими заходами стоятиме на захисті інтересів хранителів Холодноярського духу.

Немає коментарів:

Дописати коментар