понеділок, 9 квітня 2012 р.

Заява Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України у зв’язку зі зміною складу комісії з присудження премії ім. Василя Симоненка.

Ми, члени ради Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України, робимо цю заяву у зв’язку з перипетіями, які сталися навколо обласної літературної премії імені Василя Симоненка та конкурсної комісії з присудження цієї премії.

Ми свідомі того, що обласна державна адміністрація та обласна рада як співзасновники вказаної премії мають усі повноваження щодо внесення змін як у положення про премію, так і щодо формування складу конкурсної комісії. Але те, чому і яким чином щойно була проведена зміна складу конкурсної комісії, змушує нас виступити з цією заявою.

Без будь-яких логічних мотивацій донедавна існуюча конкурсна комісія, яка майже повністю складалася з авторитетних письменників і літературознавців, була „відставлена”. Втім, нам усім мотивація такої зміни зрозуміла: попередня конкурсна комісія „насмілилася” визнати лауреатом Симоненківської премії за 2011 рік поета Леоніда Даценка, який є послідовним опозиціонером до нинішньої влади. Тож розпуск конкурсної комісії став банальною помстою влади за попереднє „неправильне” рішення з визначенням лауреата. Водночас таку дію ми кваліфікуємо і як вияв демонстративної зневаги влади до письменників. Таке наше розуміння означеної ситуації ґрунтується й на тому, яким чином формувався новий склад конкурсної комісії з присудження Симоненківської премії. Тепер її очолили високопоставлені посадовці обласного рівня, а до складу комісії включені люди, які по службовій лінії прямо підпорядковані вказаному керівництву. Особливе обурення викликає включення до комісії відвертого графомана і послідовного апологета СРСР, який, отже, буде визначати „високий художній рівень творів, спрямованих на побудову незалежної, демократичної України” (це з положення про премію). Попри протести і принципову незгоду входити до такої конкурсної комісії Валентини Коваленко і Марини Павленко, у т.ч. висловлені на засіданні сесії облради, їх таки теж включено до неї. Втім обидві відомі письменниці заявили про свій вихід із комісії. Отже, у складі комісії з присудження літературної премії є тільки двоє письменників. Зате нині у влади, мабуть, є певність, що Симоненківську премію отримають „правильні” претенденти, яких „зваблюватимуть” посутньо збільшеним грошовим еквівалентом премії – 15 тисяч гривень.

До речі, збільшення грошової складової – правильний крок. Інші ж чиновницькі маніпуляції навколо премії не є гідними ні імені Василя Симоненка, ні нашого Шевченкового краю, який претендує на статус духовного центру України.

Письменники Черкащини завжди були, є й будуть готові до конструктивної, плідної, взаємоповажливої співпраці з усіма, хто налаштований на розбудову справді незалежної, справді демократичної , української України. Водночас ми не сприймаємо зневаги, диктату й наступу на демократичні національні цінності".

Валентина Коваленко

Леонід Даценко

Василь Захарченко

Василь Пахаренко

Володимир Поліщук

Людмила Солончук

Володимир Ткаченко

Немає коментарів:

Дописати коментар