середу, 6 червня 2012 р.

В Черкасах на захист української мови українська церква не стала


5-го червня Черкаська об’єднана опозиція, як і обіцяла, масово вийшла захищати українську мову, протестуючи проти законопроекту, внесеного на розгляд Верховної Ради українофобами  Колесніченком та Ківаловим. На Соборній площі перед облдержадміністрацією зібралось понад дві сотні активістів з прапорами різних політичних сил, що входять до Ради опозиції Черкащини. До них долучились і мешканці Черкас та області, які приїхали до обласного центру захистити свої права на материнську мову, а також на свою землю.
   Досить легко було зрозуміти, як простим людям наболіло вже знущання влади на ними. Тепер вони вже й до рідного слова дістались... І виступаючі  нагошлошували,  що  влада пішла на цей злочин, тому що єдине, що залишилось у Януковича і його бригади, щоб хоч трохи втримати свій рейтинг — йти на протистояння в Україні, породити конфлікт, щоб відволікти виборців, які голосували за Партію регіонів і вже «наїлись» їхнього «покращення», підкинувши їм як кістку російську мову.

 Опозиційні лідери Черкащини Микола Булатецький та Леонід Даценко
«В історії України було чимало чорних сторінок, і сьогоднішній день, я думаю,  також закарбується в пам’яті українців як темна, лиха сторінка, — сказав у своєму виступі координатор Ради опозиційних сил Черкащини Леонід Даценко. — 234 так званих депутати українського парламенту вчинили злочин проти української держави, української нації, проти своїх предків, майбутніх поколінь. Вони пішли на пряме порушення Конституції України, де чітко записано, що єдиною державною мовою в Україні є українська мова. Але якщо вони думають, що своєю злочинною дією вони зупинять українців у боротьбі за волю, за незалежність, за утвердження українських цінностей, то вони помиляються. Цей день стане відправною точкою для серйозної боротьби  із нинішньою антиукраїнською, антинародною, злочинною владою, владою окупантів. Бо то окупанти першим, за що брались на захоплених територіях, — це за нищення мови, духовності, історії, героїв, церкви».
  Під час акції було розгорнуто гігантський прапор України. Дуже знаково, що до цього дійства долучились найменші представники українства - діти. До речі, не самі по собі долучились: з ними були й їхні вихователі. І не побоялись ці освітяни можливих неприємних для себе наслідків у зв'язку з цим.

Як у Черкасах українську мову захищали
    Та найбільше здивувало мене (й не лише мене) дещо інше.
    Напередодні цього патріотичного заходу на захист рідної мови нами було заплановано і освячення прапору України. Заздалегідь було запрошено святих отців від найпатріотичніших українських церков. Ті пообіцяли. Та одні просто не прийшли, а один патріотичний отець, який і приїхав, і облачіння вдягнув, і принади для  освячення прихопив, так мені сказав:  "Я оце приїхав та й почув, як ви тут лаєте владу, губернатора Тулуба. Тому відмовляюсь освятити прапор". Знову ж таки, до речі: минулого року С.Тулуба було названо "ворогом преси №:6, цього року - №3.
  А за Церкву боляче й прикро...

Фото:  http://narodua.com/  та   http://progolovne.ck.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар