понеділок, 28 липня 2014 р.

Предстоятель УПЦ КП звернувся до церков Московського патріархату, аби об’єднати церкви

ЕспресоTV повідомляє:

Філарет, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, закликав церкви Московського патріархату до єднання
Аби встановити церковну єдність перед проведенням Собору і не маючи можливості донести свою точку зору, Філарет  та ще десять єпископів, митрополитів та архієпископів вирішили написати це звернення, яке розміщене на сайті УПЦ КП.
"Ми виходимо з того очевидного, доведеного і неодноразового засвідченого факту, що Київська Митрополія Константинопольського Патріархату була у 1685-86 рр. незаконно і не за приписами канонічних правил взята під свою владу Московським Патріархом. Не маючи ніякого права ставити митрополита в чужій церковній області, Московський Патріарх у 1685 р. без відома і згоди Константинопольського Патріархату поставив на Київську кафедру Гедеона (Святополк-Четвертинського). Наступного року під тиском турецької влади, шляхом підкупу і шантажу посли з Москви добилися від Константинопольського Патріарха Діонісія видання грамоти, якою він передавав Московському Патріарху управління Київською Митрополією, – але не повну канонічну владу над нею. Умови, викладені в грамоті, Московським Патріархом не були виконані. Невдовзі і сам Патріарх Діонісій за підписання незаконної грамоти був Синодом Константинопольського Патріархату позбавлений Патріаршого престолу", - пишуть церковні діячі УПЦ КП.
Крім того, вони наголошують, що Константинопольський Патріархат ніколи не визнавав законним і канонічно правильним акт анексії Московським Патріархом Київської Митрополії. Про невідповідність канонам анексії Київської Митрополії свідчить і Томос Православній Автокефальній Церкві у Польщі (1924 р.).
"Сподіваємося, що за волею Божою, а не за попущенням, ви оберете першим серед вас того, хто поведе вас, ваше духовенство і паству справді канонічним шляхом до відновлення церковної єдності, до звільнення від незаконної влади над вами Російських Патріархів та до утворення єдиної Помісної Української Православної Церкви", - наголосив Філарет.

Немає коментарів:

Дописати коментар