середу, 18 травня 2016 р.

Київський історик розповів, де дізнатися справжню історію України

Як звичайній людині, котра цікавиться минувшиною України, дізнатися відповіді на свої запитання, розповів під час відвідин Черкас відомий столичний історик, популяризатор історії Кирило Галушко.
Кирило Галушко з черкаським професором  Віталієм Масненком під час зустрічі з любителями історії в магазині «Буквиця»
Кирило Галушко з черкаським професором Віталієм Масненком під час зустрічі з любителями історії в магазині «Буквиця»
У сучасному інформаційному просторі панують не факти і науковий аналіз, а різні інтерпретації цих фактів.
– Що робить людина, яка зацікавилася історією? Знаходить в Інтернеті версію подій, яка їй сподобалася, а потім сперечається із тими, кому подобаються інші версії, – зазначив історик.
Так з’являються російські міфи про Україну, якої, нібито, ніколи не було і яку вигадав «австрійський генштаб», і українські «ультрапатріотичні» міфи про те, що Чорне море викопали «давні укри». Потім із російських вигадок сміються в Україні, а з українських – у Росії.
– А між тим, існує справжня, об’єктивна інформація! – наголосив історик. – Бо є така штука як факти. Від них можна відмахнутися, але вони – дуже вперта річ і весь час нагадують про себе.
Щоб допомогти українцям дізнатися справжні історичні факти, експерти з вітчизняної історії створили спеціальний сайт під назвою «Лікбез. Історичний фронт» (http://likbez.org.ua/uk/). Мета проекту – привчити людей читати думки справжніх фахівців, які не можуть збрехати навіть із патріотичних міркувань.
– Тут можна знайти правдиві, науково обґрунтовані відповіді на запитання, які цікавлять багатьох. Наприклад, де і коли з’явилася назва «Україна», хто жив в українських степах до того, як їх завоювала Росія, яка історія «георгіївської стрічки» і як складалися стосунки між Симоном Петлюрою і євреями, – заінтригував Кирило Галушко.
Й одразу додав, що слово «Україна» і справді спочатку означало «окраїна», окраїна Русі. Але:
– Україна – єдина окраїна у світі, яка зробила кар’єру аж до європейської держави!
Харківське видавництво «Клуб сімейного дозвілля» залучило авторів інтернет-проекту та істориків-професіоналів зі всієї України (зокрема, з Черкащини – Віталія Масненка, Юрія Присяжнюка і Сергія Шамару) до створення 10-томного науково-популярного видання «Історія без цензури». Хоча з’явилися ще не всі томи, один із них уже переріс у потужне ілюстроване видання «Історія українського війська», яке буде презентовано на книжковому фестивалі «Форум видавців у Львові».

А ще київський історик запросив юних черкащан взяти участь у конкурсі молодіжних проектів під гаслом «Як зробити історію України цікавою для молоді».

Немає коментарів:

Дописати коментар