неділю, 15 травня 2016 р.

В Україні сьогодні згадують жертв політичних репресій

В Украине сегодня вспоминают жертв политических репрессий
Сьогодні, 17 травня, в Україні День пам'яті жертв політичних репресій.

Згідно з указом третього президента України Віктора Ющенка № 431/2007 "Про заходи у зв'язку з 70-ми роковинами Великого терору - масових політичних репресій 1937 - 1938", цей день відзначається щорічно у третю неділю травня.

Сьогодні  духовенство та громадськість на території Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" (Київ) вшанують пам'ять похованих там жертв сталінських репресій.
   У неділю, 15 травня, о 10:00, на території Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" відбудеться вшанування до Дня пам'яті жертв політичних репресій.
   У них візьмуть участь президент України, керівництво уряду і парламенту, представники дипломатичного корпусу, органів державної влади та місцевого самоврядування, духовенство, члени громадських організацій, культурних товариств.
  Заплановані виступи керівництва держави, покладання вінків і квітів до Міжнародного меморіалу жертвам тоталітаризму 1937-1941 років, панахида, громадський мітинг-реквієм.
  Биківнянське поховання жертв сталінських репресій належить до найбільших на території України. Протягом 1937-1941 років вантажівки майже щоночі привозили тіла розстріляних в київських тюрмах НКВД для таємного поховання у Биківнянському лісі. Останній спочинок тут знайшли, за різними оцінками, від 15 до понад 100 тис. Осіб, закатованих під час допитів або розстріляних у позасудовому порядку органами НКВС у Києві. Серед них - письменники Михайло Семенко, Майк Йогансен, Вероніка Черняхівська, художники Михайло Бойчук, Микола Касперович, академіки Федір Козубовський, Петро Супруненко, митрополит УАПЦ Василь Липківський і десятки тисяч інших жертв сталінського "Великого терору" 1937-1938 рр.

Немає коментарів:

Дописати коментар